Proces Purmerland neemt tijd

De zaak van de Purmerlandmoorden is nog lang niet toe aan een inhoudelijke behandeling. In september en oktober moeten nog getuigen worden gehoord. Bovendien werkt de politie nog aan het uitwerken van vele afgeluisterde telefoongesprekken die moeten helpen het bewijs rond te krijgen.

Drievoudige moord

Op 21 december 2011 werden in Purmerland de 40-jarige Maurice Bouhuijs en Arjan Koos (42) doodgeschoten. Een maand later werd in het Noord-Hollands Kanaal, de 34-jarige Mohamed Benbouker gevonden. Ook hij was doodgeschoten. James P. (36), Thomas L. (24), Arnold van L. (47) en Martijn W. (41) zitten vast voor deze moorden. Enkele andere verdachten zijn vrijgelaten. Een verdachte schoot zich vorig jaar door het hoofd toen een arrestatieteam hem in zijn huis Amsterdam-Noord wilde arresteren.

Afwijkingen

Advocaat Martijn van Rooij eiste vrijdag voor de rechtbank in Haarlem alle beelden en geluidsopnamen op die zijn gemaakt in het onderzoek naar een drievoudige moord in Purmerland. Volgens Van Rooij is gebleken dat de uitwerking van de inhoud van de opnamen van verhoren en telefoongesprekken in processen-verbaal op belangrijke punten afwijkt van de oorspronkelijk tekst. De officier van justitie verzette zich hiertegen. De rechtbank neemt volgende week vrijdag een beslissing over het verzoek van advocaat Van Rooij.

Verdachte getuige

Uit het onderzoek is gebleken dat de liquidaties spelen rondom een aantal wietplantages en export van wiet naar onder meer Engeland. Een verdachte heeft verklaard aanwezig te zijn geweest tijdens de liquidaties, althans in een auto die met andere auto's 's nachts over de dijk langs het Noord-Hollands kanaal reed. Hij zei op een aantal punten langs de route door een aantal onbekende en gemaskerde mannen onder schot te zijn gehouden. Hij zei dat hij hoorde zeggen dat hij 'niet op de lijst' stond en mocht gaan als hij zijn mond erover zou houden.

De inhoudelijke behandeling zal mogelijk aan het einde van het jaar plaatsvinden.