Purmerland-zaak in de bunker

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen vier verdachten in de zaak van de drievoudige moord in Purmerland, in december 2011, zal worden gehouden in een beveiligde rechtbank, mogelijk de bunker in Amsterdam-Osdorp. Dat heeft de voorzitter van de rechtbank in Haarlem vrijdag gezegd.

Door @Wim van de Pol

Zowel de advocaten als de officier van justitie hebben daarom gevraagd vanwege de hoogoplopende 'begrijpelijke emoties' bij de nabestaanden van de slachtoffers, Maurice Bouhuijs (40), Arjan Koos (42) en Mohamed Benbouker (34).

Niet verschenen

De rechtbank in Haarlem werd vrijdagmorgen extra bewaakt. Er zijn het afgelopen jaar tegen verdachten en getuigen bij de politie bedreigingen gemeld tegen getuigen en verdachten in de zaak, zo bevestigen advocaten van verdachten James P. (36), Thomas L. (24), Arnold van L. (47) en Martijn W. (41). De verdachten zitten al anderhalf jaar vast en zijn bij de pro forma-zittingen, waar de rechtbank hun hechtenis verlengde, geen van allen verschenen.

'Duister'

Volgens de officier van justitie werkt de politie nog aan een analyse van telecommunicatie van de verdachten en moeten bij de rechter-commissaris de verdachten nog in elkaars zaak worden gehoord. Daarna komt de politie met een afrondend proces-verbaal waarin een overzicht en de achtergronden van de zaak beschreven zouden moeten staan. Volgens advocaat Chrisje Zuur van James P. is tot nu toe in het dossier het motief voor de moorden nog 'duister'. 

Passage-zaak

De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling pas in het voorjaar van 2014 kan worden gehouden. De rechtbank neemt aan dat de zaak in Amsterdam-Osdorp zal plaatsvinden, mogelijk in de nieuwe beveiligde rechtbank op Schiphol. Voor de zaak wordt een reeks zittingsdagen gepland. 'Dat zal samen moeten worden gepland met zittingen in het hoger beroep van het Passage-proces', zei de voorzitter.