PvdA: Haal jongeren in patserbak van straat

De Tweede Kamer-fractie van de PvdA pleit voor een brede anti-patseraanpak door criminele carrières op zo jong mogelijke leeftijd te breken. In de papieren Telegraaf zegt kamerlid Lea Bouwmeester ervoor om te letten op jonge bestuurders van bijvoorbeeld BMW’s. De politie moet de jongere benaderen: ‘Een jongere moet kunnen uitleggen hoe hij aan een dure auto komt’, zegt ze. ‘Als hij dat niet kan moet die auto kunnen worden afgepakt, daar is geen strafrecht voor nodig.’ Verder wil de PvdA dat drugsbezit onder 18 jaar strafbaar wordt.

HIer en daar in het land let de politie al wel op vertoon zoals dure auto’s, bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Haarlem.

Kamerlid Bouwmeester: ‘Misdaad loont al op heel jonge leeftijd en veroorzaakt veel overlast en ellende voor de jongeren, hun familie en de samenleving’.

Ze wil dat drugsbezit voor jongeren altijd strafbaar wordt en dat dus ook bezit tot vijf gram wordt bestraft met een ‘afschrikwekkende’ boete of een verplichte cursus in het bijzijn van de ouders. Jongeren die een celstraf krijgen opgelegd moeten daarna altijd verplicht hun opleidingafmaken, zo vindt de PvdA.

Verder wil de PvdA dat mensen anoniem aangifte gaan doen van ‘jonge patsers’.

‘Blingbling-types met dure auto’s en horloges, die geen baan hebben, moet je kunnen melden’, aldus Bouwmeester. ‘De politie en andere instanties moeten vroeger en effectiever kunnen ingrijpen en jonge, potentiële criminelen, op de huid zitten.’

De PvdA denkt dat daarnaast het onderwijs beter in staat moet zijn om spijbelende jongelui bij de les te houden.