PvdA: schietclubs onder de loep

De PvdA wil naar aanleiding van het bloedbad in Alphen aan de Rijn onderzoeken of de wetgeving rond schietclubs voldoende streng is. Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) zei dat zondag tegen Nieuwsoverzicht.nl. Marchouch wil het politieonderzoek afwachten, maar de resultaten gebruiken om te bekijken of de wetgeving afdoende is. “Het is schokkend wat daar gebeurd is, een drama. Het belangrijkste is dat mensen signalen oppikken als iemand met zulke plannen rond loopt. Maar als wij in Den Haag iets kunnen doen, om een dergelijk drama in de toekomst te voorkomen, dan moeten we dat niet nalaten. Maar we moeten geen schijnoplossingen bieden”.

Tristan van der Vlis, de dader van de dodelijke schietpartij in Alphen aan de Rijn, bleek lid te zijn van een schietvereniging en had een vergunning voor vijf wapens. Bovendien had hij ooit iemand met een vuurwapen bedreigd, maar werd die zaak door Justitie geseponeerd. .De vraag dient zich aan of er van overheidswege  maatregelen nodig zijn om dit soort gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen. Achmed Marchouch is woordvoerder politie- en justitie voor de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer:

“De regels rond schietverenigingen zijn op dit moment al heel streng: je mag geen automatische wapens voorhanden hebben en je moet een verklaring van goed gedrag overleggen voordat je lid mag worden. Maar het is mogelijk dat we iets over het hoofd hebben gezien, bijvoorbeeld een hogere leeftijdsgrens voor lidmaatschap van een schietclub. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Alphen aan de Rijn moeten we bekijken of we wettelijk iets moeten doen. Maar we moeten alleen maatregelen nemen als die het probleem werkelijk oplossen.”

Marcouch denkt dat Tristan van der Vlis de pistoolmitrailleur die hij gebruikte, illegaal in bezit had: “volgens de huidige regels rond schietverenigingen, zou hij geen automatisch vuurwapen in huis kunnen hebben gehad. Alleen enkelschots wapens zijn toegestaan. In het illegale circuit is alles te krijgen, dus we moeten oppassen nu wetgeving te bedenken die schietclubs gericht is, terwijl er via de achterdeur alles te krijgen is voor iemand die kwaad wil.”

Volgens Marchouch biedt de wet wapens en munitie voldoende mogelijkheden aan de politie om op te treden. “Ze kunnen een huis of een auto doorzoeken als er signalen zijn dat iemand een illegaal wapen bezit.”

Zie verder: http://nieuwsoverzicht.nl/