PvdA wil ander beleid justitie

De PvdA vindt dat de afgelopen jaren de nadruk bij justitie te veel op repressie is komen te liggen. De nadruk moet minder op straffen komen en meer op bemiddeling tussen slachtoffers en daders, zeggen PvdA-Tweede Kamerleden Ahmed Marcouch (foto) en Jeroen Recourt dinsdag in een interview met de Volkskrant.

‘We moeten met een andere bril kijken. Minder ideologisch. Meer naar wat werkt om mensen van het criminele pad af te bregen. Het is én-én. En het slachtoffer, en de dader’, zegt Recourt in de krant.

‘Vaak zijn dader en slachtoffer bekenden van elkaar. In een familie. In een buurt. Die mensen krijgen in de toekomst weer met elkaar te maken. Daarom stellen wij bemiddeling voor. Als een zaak niet al te zwaar is, zouden dader en slachtoffer met elkaar in gesprek kunnen gaan. Ook met bemiddeling kan de dader een voor het slachtoffer acceptabele en rechtvaardige straf krijgen.’

Marcouch vindt dat de toon van het kabinet anders moet. ‘Ze gaan over hun eigen woordkeuze. Maar we zullen scherp zijn op wat ze zeggen en hoe ze het zeggen.’ Als voorbeeld haalt de PvdA’er staatssecretaris Fred Teeven aan, die vindt dat overlijden een ‘beroepsrisico’ van inbrekers is. ‘Wij hebben moeite met de suggestie dat eigenrichting zou mogen. Je mag jezelf  verdedigen, maar we moeten niet doen alsof we niet in een rechtsstaat leven.’

VVD-minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven, ook van de VVD, zeggen in een reactie in de Volkskrant dat zij in de afgelopen jaren het slachtoffer centraler hebben gezet, ‘waar eerder te vaak alleen de dader centraal stond’. De twee bewindslieden zeggen vertrouwen in de samenwerking met de PvdA te hebben.

Lees ook:

Teeven: ‘Dood inbreker eigen risico’

‘Teeven geeft prima signaal af’