“Chapo” niet meer op lijst superrijken

Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de Mexicaanse drugscrimineel Joaquín Guzmán (55), alias El Chapo (Kleintje) verwijderd van de lijst van rijkste mensen ter wereld. Niet omdat Kleintje minder verdient maar omdat de Mexicaanse regering het niet prettig vindt dat de voortvluchtige kartel-leider ieder jaar weer als een soort rolmodel in het zonnetje wordt gezet. Met een vermogen van iets meer dan een miljard dollar. Guzmán staat aan de top van een groep crimeinelen die het Sinaloa-kartel wordt genoemd.

 

De afgelopen vier jaar was El Chapo present op de Forbes-lijst, ver boven de toppers van de Quote500, van wie de meesten de Forbes-lijst niet eens halen. El Chapo is al jaren één van de meest gezochte personen in de wereld en al jaren protesteert Mexico bij Forbes. De hoofdredacteur van het blad in Mexico heeft nu gezegd dat Forbes verantwoordelijkheid wil tonen, maar zegt dat het ook heel moeilijk is om een juiste schatting te maken van het vermogen van Guzmán.

Wie nu op de website van Forbes kijkt ziet Kleintje nog wel staan, als nummer 63 van de machtigste mensen ter wereld. Maar even verderop meldt de redactie dat hij van de lijst is ‘afgetrapt‘.

Overigens zijn er nu volgens Forbes 1.426 miljardairs in de wereld. De rijkste persoon zou de Mexicaanse telecombeer Carlos Slim zijn met een vermogen van 73 miljard. Oprichter van Microsoft Bill Gates staat nog tweede met 67 miljard dollar.