“Moordzaak” in Lelystad vervolgd

Het gerechtshof in Leeuwarden doet vandaag een regiezitting in de bizarre Lelystadse “moordzaak”. Een moeder van vijf kinderen is veroordeeld tot 12 jaar cel omdat ze haar man heeft vermoord tijdens een uit de hand gelopen sm-spel. Probleem: er is nauwelijks bewijs voor gevonden: geen moordwapen, geen forensisch bewijs geen ondersteunend bewijs. De rechtbank heeft in juli 2009 geconcludeerd dat ‘het niet anders kan’ dan dat zij haar man om het leven heeft gebracht. Inmiddels zijn er deskundigen die zeggen dat haar man door een bizarre soort van wurgseks zichzelf van het leven heeft beroofd. De vrouw heeft het waarschijnlijk niet gedaan.

Volgens haar advocaat zijn in het proces tal van ‘elementaire beginselen van het recht geschonden’. Zo is nog steeds het dossier niet compleet en kreeg hij pas onlangs foto’s van het lichaam van het slachtoffer. Daaruit blijkt onder meer dat er geen steekwonden in de borst zijn gevonden. Maar op de aanwezigheid van steekwonden is wel een aanvraag gehonoreerd voor het plaatsen van geheime microfoons. Al een jaar geleden waren er zeer sterke aanwijzingen dat het slachtoffer mogelijk aan ‘erotische zelfverstikking’ (AEA) deed. Tijdens deze solo-vorm van wurgseks zou hij per ongeluk om het leven zijn gekomen.

Die mogelijkheid was door het NFI niet onderzocht en deskundigen riepen op tot diepgaand onderzoek naar dit scenario. Het gerechtshof heeft nu Independent Forensic Services opdracht gegeven een uitgebreid onderzoek te doen maar dat is nog altijd niet gebeurd.

De dood van onder meer David Carradine en de zanger van INXS Michael Hutchence zouden door wurgseks zijn veroorzaakt.

Er zijn vele raadsels over het optreden van politie en justitie in de zaak. Bijvoorbeeld: een reeks mobiele telefoons, en organizer en een laptop van het slachtoffer werden aanvankelijk niet teruggegeven. Van het onderzoek ernaar zijn geen processen-verbaal. Nu blijkt dat dat al die spullen ‘onvindbaar’ zijn.

Website GeenStijl denkt dat het slachtoffer is vermoord door een geheime dienst omdat hij en onkraakbare cryptografie zou hebben ontwikkeld.

Hier begint de uitgebreide reeks artikelen die Crimesite over de zaak heeft gepubliceerd.