“Schutter” Hogevecht vrijgelaten

De man die ervan verdacht wordt op 14 november 2010 de 22-jarige Sergio Bisoina bij de flat Hogevecht in Amsterdam-ZO te hebben doodgeschoten is deze week door de rechtbank van Amsterdam op vrije voeten gesteld. Het Openbaar Ministerie denkt dat Jon W. (29) Bisoina voor de ogen van diens tienjarige broertje heeft doodgeschoten, maar de rechtbank is daar kennelijk nog niet zo zeker van.

Op de pro forma-zitting van woensdag betoogde advocaat Gerald Roethof dat het slachtoffer in zoveel criminele conflicten was verwikkeld dat een doorslaggevend motief voor de verdachte ontbreekt.

Getuigen hebben gezegd dat Bisoina kort voor de moord een halve kilo cocaïne heeft gestolen van de groep rond W. Daarin ziet justitie het motief.

Maar volgens Roethof zijn er nog een hele rij andere scenario’s denkbaar die tot een motief kunnen leiden, voor andere verdachten. Bisoina had volgens de advocaat vele vijanden in het ciminele milieu. Hij is zelfs gegijzeld geweest door een groep Zuid-Amerikanen en had vele vijanden in Amsterdam en in Suriname doordat hij mensen zou hebben opgelicht. Bisoina zou ook nog Turken hebben bestolen van heroïne, bij die rip zijn zelfs een dode en een gewonde gevallen.

Het bewijs dat er verder tegen de verdachte pleit is niet hard. Hij was in het bezit van een wapen (maar dat was niet het moordwapen). Zijn telefoon is in de omgeving van het plaats delict getraceerd. En direct na de moord vertrok W. naar Suriname.

Een medeverdachte zegt dat W. op de avond van de moord betrokken was bij een schietpartij naar aanleiding van een drugsdeal. Angst als gevolg van die schietpartij was volgens Roethof de aanleiding voor zijn cliënt om naar Suriname te vluchten.

W. heeft zich in september bij de politie gemeld. Een medeverdachte is kort geleden door Suriname uitgeleverd. Het onderzoek naar de moord loopt nog door.