Quality Investments en het goede leven

De ruim zevenhonderd vermogende Nederlandse en Belgische beleggers die geld belegden in Quality Investments kunnen vandaag in de papieren Telegraaf nog eens nalezen wat er met hun centen is gebeurd. Frank L., Dennis M., Arjan van D. en advocaat Koen B. leefden tot voor kort in zéér goeden doen. Eén directeur had woningen in Alkmaar, Koggenland en het Turkse Bodrum. Justitie legde beslag voor 20 miljoen euro. En in Denemarken werd een Beechcraft-jet aan de ketting gelegd.

Frank L. nam afgelopen winter bijvoorbeeld nog dertig familieleden per privéjet mee op vakantie. Inmiddels zitten ze in de cel en staat de Bussumse villa van Koen B. te koop.

Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrift en oplichting en Frank L. en Dennis M. bovendien van witwassen van crimineel geld.

Aardige mannen overigens, zeggen collega’s en vrienden. Frank L. was vroeger hoofdagent en rechercheur bij het KLPD. ‘Ik kan me niet voorstellen dat Frank kwaad in de zin heeft gehad. Hij werkte tot diep in de nacht om het bedrijf te redden toen eerder dit jaar naar een nieuwe herverzekeraar moesten zoeken omdat de top van PCI was gearresteerd’. Aldus zijn voormalige privéchauffeur, die L. door heel Europa rondreed in een Mercedes S of in de Bentley, met Zwitsers kenteken.

QI belgde in levensverzekeringen van rijke Amerikanen, maar feitelijk stroomde het geld naar mde criminele “herverzekeraar” Provident Capital Indemnity (PCI) uit Costa Rica en in de zakken van Frank L. c.s.

De opbrengst van de 55 levensverzekeringen met een gezamenlijke waarde van zo’n 350 miljoen euro zou niet ten goede komen aan de beleggers, maar aan de directie van het beleggingsfonds zelf.

Meer in de papieren Telegraaf.