Raad geeft Gwenette M. gelijk

In een procedure bij de Raad voor de Journalistiek van Gwenette M. tegen De Telegraaf heeft de krant een tik op de vingers gehad. De Telegraaf heeft volgens de Raad journalistiek onzorgvuldig gehandeld bij het publiceren van het voorpagina-artikel 'Zelfmoord in cel uit angst voor Gwenette' en het portret 'Topcrimineel Gwenette Martha brein achter Amsterdamse liquidaties?'.

Ripdeal

De krant had de bewering in de kop van het voorpagina-artikel niet als feit mogen brengen en hebben onvoldoende wederhoor toegepast, vindt de Raad. De Raad vindt verder de passage in het portret over een ‘ripdeal’ en wat er geschreven is over de veronderstelde verbanden tussen liquidaties in de Staatsliedenbuurt en M. niet journalistiek ontoelaatbaar. De uitspraak is het zoveelste wapenfeit in de controverse tussen de advocaat van M., Nico Meijering en Telegraaf-journalist John van den Heuvel. Eerder hebben de twee na een kort geding afgesproken geen uitingen meer te doen over elkaar. 

Rectificatie

De Raad voor de Journalistiek doet de aanbeveling aan De Telegraaf om deze conclusie ruimhartig te publiceren. Dat zal wel niet gebeuren omdat de krant net als andere media geen aandacht besteedt aan de Raad voor de Journalistiek en zich er ook niet verdedigt tegen klachten. Overigens heeft De Telegraaf over deze artikelen wel een rectificatie geplaatst.   

Hier de uitspraak.