Raadsel verdwenen coke opgelost

In het onderzoek naar de verdwijning van de Antwerpenaar Jan van Zantvoort, in 2011 in het Spaanse Marbella, heeft de Belgische recherche inmiddels vastgesteld waar een evenzeer verdwenen partij cocaïne is gebleven. Van Zantvoort was voor zijn verdwijnen koortsachtig bezig te zoeken waar deze cocaïne gebleven was. Hij had kort voor zijn verdwijning nog een gesprek met de Amsterdammer Mink Kok, mogelijk over dit probleem.

De recherche onderzoekt de mogelijkheid dat de verdwijning van Van Zantvoort verband hield met de vangst van deze cocaïne. Uit het onderzoek komt nu een slechte Belgenmop naar voren.

Van Zantvoort was actief in het “uithalen” van containers met cocaïne in de Antwerpse haven. Maar in november 2010 was er iets misgegaan. Hij was ten einde raad en benaderde een Antwerpse journalist met het verzoek of deze kon uitzoeken wat er met een partij van 235 kilo was gebeurd. Was die partij misschien onderschept door de douane of de federale politie? Er was niets over in de kranten verschenen.

Van Zantvoort was bang verantwoordelijk te worden gesteld voor de 235 kilo die in een container met chemische producten was verstopt met nummer TGHU 4259701. De container was in de Peruaanse havenstad Callao verscheept.

De container zou aankomen op de rechteroever maar werd op het laatste moment uitgeladen op een kaai aan de linkeroever van de Schelde. Daar lukte het de groep van Van Zantvoort niet om de coke eruit te halen.

Later is de container toch – met zegel en al – op de rechteroever aangekomen en is er door de Antwerpse politie 31,5 kilo gepakt. Waar was de rest gebleven? Was er misschien een corrupte ambtenaar in beeld?

Nee, blijkt nu uit het onderzoek. Er is op de linkeroever ruim 200 kilo uit de container gehaald door de politie, maar het parket van Dendermonde, waar het gebied onder valt heeft het onderzoek gedaan, dus in Antwerpen was er niks over bekend. De doorzoeking van de container was echter slordig en er bleef nog 31,5 kilo zitten die de Antwerpse autoriteiten op de rechteroever later wél vonden.

Er werden twee onderzoeken gestart, blijkt nu. Maar daar was Jan van Zantvoort niet achtergekomen.

Of zijn verdwijning nu echt met die verdwenen partij te maken had, en of Van Zantvoort er in Marbella met Mink Kok over sprak, hebben de Antwerpenaren nog in onderzoek.

Mink Kok reisde kort na zijn verblijf in Marbella naar Libanon. In juli 2011 is hij daar aangehouden in verband met de vondst van een partij cocaïne daar. Hij zit nog steeds vast. 

Zie:

Raadsels rond verdwenen coke 

Spoorloos na afspraak met Mink 

Libanese zwager Mink Kok heeft NL-paspoort 

Mink: ‘Libanese verdachte voortvluchtig’ 

Politiechef: ‘Mink kan 10 jaar krijgen’