Raadsels over Audi-brand aan Nachtwachtlaan

De overvallers die in Amsterdam op 14 oktober in de lucht schietend een exclusieve Audi RS6 DTM roofden hebben enorme schade veroorzaakt. Ze lieten de wagen brandend achter in een parkeergarage. Dat meldt misdaadnieuws.com. Er raakten 130 auto’s beschadigd en het dak van de garage dreigt in te storten.

Nachtwachtlaan

De razendsnelle RS6 werd bij tankstation Kriterion aan de IJburglaan in Amsterdam-Zeeburg meegenomen. Omstreeks 02.30 in de daaropvolgende nacht hebben de daders de auto uitgebrand achtergelaten in de overdekte parkeervoorziening van een koopflat aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam-West. Door de brandstichting zijn alle auto’s in de garage uitgebrand of beschadigd.

Niets uitgekeerd

De 130 auto’s moesten worden weggesleept naar twee bergingsbedrijven en vervolgens naar verschillende garages overgebracht. De kosten van het wegslepen waren enorm. Veel autobezitters  krijgen helemaal niets uitgekeerd van de verzekering. De meeste auto’s moesten minimaal worden schoongemaakt en de kosten daarvan waren gemiddeld 600 euro. De daders zijn spoorloos. De garage staat op instorten en moet danig worden gerepareerd. Ook het autobedrijf at eigenaar is van de RS6 staat nog met lege handen.

Holleeder

Volgens Misdaadnieuws is het waarschijnlijk dat de daders over een sleutel beschikten die alleen bewoners van de flat hebben. De Nachtwachtlaan en de Staalmeesterlaan lopen evenwijdig vlak naast de ring A10-West. Het zijn ruime flats en hebben een flinke criminele reputatie. Zo huurde Willem Holleeder ooit Nachtwachtlaan 332, dezelfde flat waar de nog steeds ongeëvenaarde wapenvoorraad lag waarvoor Mink Kok in 1999 werd aangehouden. Sam Klepper hield enige tijd een appartement aan op de Staalmeesterlaan. In een ander appartement op de Nachtwachtlaan woonde ten tijde van de wapenvondst een Joegoslavische crimineel. Ook andere appartementen waren in bij georganiseerde criminelen in gebruik.

Raadsel

Nog steeds is een raadsel wat de daders van plan zijn geweest. Ze stapten uit een bestelbusje, staken dat in brand en roofden de Audi. Was het vooraf wel de bedoeling de RS6 te stelen? Of wilden ze in een vlucht voor de politie of andere criminelen snel een snelle auto hebben? De politie heeft geen informatie over het onderzoek naar buiten gebracht.

Een andere grote vraag is waarom de Audi in een parkeergarage in brand is gestoken, van een pand waar de daders de sleutel van hadden. Zo lieten ze een duidelijk spoor achter voor de recherche. En een flinke schadepost, als ze ooit worden gepakt.