Raadsels rond Haaksbergs stel

Björn Breukers en zijn vrouw Derya uit Haaksbergen zijn volgens de Turkse politie geen verdachten in de zaak rond de verdwijning van Joey Hoffmann (foto). Het stel wordt echter wel op het politiebureau van de Turkse stad Silifke ondervraagd over de zaak. De Turkse politiechef noemt de situatie ‘absoluut verdacht’. 

De Turken vrezen dan de 21-jarige Joey, een vriend van het stel, door een misdrijf om het leven is gekomen.

Mercedes-bus

Hoffmann was op 30 juni samen het stel uit Haaksbergen naar Zuid-Turkije vertrokken om te helpen met de bouw van hun huis. Op 5 juli kwam het drietal in hun witte Mercedes-bus aan op de plaats van bestemming. Drie dagen later zou Joey, die geplaagd werd door heimwee, met de taxi naar Adana zijn gegaan om daar het vliegtuig naar Nederland te pakken. Aldus de verklaring van Derya, die ook nog vermeldde dat Joey 250 euro op zak had.

Nier

Sinds 8 juli ontbreekt echter elk spoor van Joey Hoffmann. Zijn telefoon peilt nergens uit, zijn pinpas is niet meer gebruikt. Daags na de verdwijning van Joey, meldt Björn Breukers zich bij het ziekenhuis in Silifke. Hij heeft ernstige verwondingen aan zijn gezicht. Naar eigen zeggen is hij in een nabijgelegen plaatsje van de rotsen gevallen. Omdat Breukers enkele maanden eerder in Turkije een nier had afgestaan aan zijn vrouw Derya was hij dermate verzwakt, dat het ziekenhuis hem langer op de intensive care wilde houden. De verwondingen, veroorzaakt door de val, waarmee Breukers zich bij het ziekenhuis had gemeld waren niet heel ernstig. Het waren bijvoorbeeld geen snijwonden. Daags nadat Breukers zich bij het ziekenhuis had gemeld, werd hij al opgehaald door zijn vrouw Derya. Ondanks het klemmend advies van het ziekenhuis vertrok hij weer. Breukers zou hebben gezegd dat hij naar een ziekenhuis in Antalya wilde, waar afgelopen mei de transplantatie was uitgevoerd. Het stel vertrok, maar ging niet naar het ziekenhuis in Antalya.

Vervolgens was het stel een tijdje van de radar en onbereikbaar, ook voor familieleden. Pas afgelopen zondag doken ze weer op, bij een tankstation in Ankara. Ze waren op weg naar de Nederlandse ambassade, omdat ze hun paspoorten kwijt waren.

Geen grond of huis

De Turkse politie heeft inmiddels laten weten dat het stel uit Haaksbergen helemaal geen grond of huis in Turkije heeft gekocht. De Turken benadrukken dat ze er alles aan zullen doen om de raadselachtige zaak op te lossen.