Rabobank bekent witwassen Mexicaans drugsgeld

De Rabobank heeft een schikking getroffen met justitie in de Verenigde Staten. Via een Amerikaans filiaal van Rabobank National Association in Calexico (foto), vlak bij de Mexicaanse grens, zijn honderden miljoenen dollars witgewassen. Het grensgebied aldaar wordt gecontroleerd door het Sinaloa-kartel. 

De Rabobank gaat de Amerikanen 298 miljoen dollar betalen.

Signalen genegeerd

De bank was sinds 2006 meerdere keren door Amerikaanse federale autoriteiten aangesproken op signalen van witwassen, maar deed niets met de meldingen. Sterker nog, aanvankelijk belemmerde de Rabobank het onderzoek, nadat ontdekt was dat een flink aantal transacties van klanten wezen op drugssmokkel, georganiseerde misdaad en witwassen. Elke dag zou er een minibusje boordevol met cash bij het bankfiliaal in het Amerikaanse Calexico zijn aangekomen.

Verantwoordelijk voor doden

Mexicaanse mensenrechtactivisten verklaarden eerder al tegen het programma EenVandaag dat ze de Rabobank verantwoordelijk achten voor de dood van duizenden Mexicanen, als de verdenkingen van witwassen juist zouden zijn. Hoewel de zaak in de VS met de schikking van 298 miljoen dollar is afgerond, heeft de in Amsterdam woonachtige Mexicaan Fernandó Hernández vorig jaar februari een aanklacht ingediend tegen de Rabobank wegens medeplichtigheid aan de misdaden van de drugskartels. Het Openbaar Ministerie moet nog beslissen of het de Rabobank in Nederland strafrechtelijk gaat vervolgen naar aanleiding van de aangifte. Voor Göran Sluiter, advocaat van Hernández is het duidelijk. Hij zegt tegen de NOS: ‘De schikking laat zien dat er bewijs is dat er grote fouten zijn gemaakt en strafbare feiten zijn gepleegd. Het witwassen had ook gevolgen voor de Mexicaanse burgerbevolking.’