‘Rabobank medeplichtig aan drugshandel Mexico’

Er wordt donderdag aangifte gedaan tegen de Rabobank wegens het witwassen van drugswinsten van Mexicaanse drugskartels. Dat schrijft de Volkskrant. Strafrechtadvocaat Göran Sluiter ziet daarvoor aanleiding omdat in de Verenigde Staten een dochteronderneming van de bank verdacht is.

Voldoende bewijs

De Amerikaanse justitie doet momenteel onderzoek naar witwassen van Mexicaanse drugswinsten bij een dochteronderneming van Rabobank in Calexico, de Amerikaanse grensstad naast de Mexicaanse stad Mexicali. Deze grensovergang in centraal Mexico wordt gecontroleerd door het Sinaloa-kartel. Rabobank N.A. is sinds 2006 meerdere keren door federale autoriteiten aangesproken op signalen van witwassen. Persbureau Bloomberg heeft bericht dat de Amerikaanse justitie over voldoende bewijs zou beschikken voor een dagvaarding van de bank. Het filiaal is inmiddels gesloten.

Criminele organisatie

De aanklacht in Nederland wordt gedaan door een in Nederland woonachtige Mexicaan, die een mensenrechtenorganisatie vertegenwoordigt. Volgens hem hebben financiële instellingen als Rabobank een sleutelrol in het bedrijf van de drugskartels. Hij wil vervolging van de bank en de leidinggevenden voor medeplichtigheid aan moord en misdrijven tegen de menselijkheid in een criminele organisatie.

Niet wachten

Advocaat Sluiter wil niet wachten op een dagvaarding van de bank in de Verenigde Staten om te voorkomen dat het Openbaar Ministerie de aangifte seponeert omdat er al een zaak loopt in dat land. De Rabobank wilde geen commentaar geven aan de Volkskrant.

Hoewel er feiten bekend zijn over faciliteren van witwassen, en de Britse bank HSBC zelfs toegaf ter waarde van 820 miljoen euro te hebben witgewassen voor drugskartels, leidt dit alleen tot schikkingen maar nooit tot vervolging. HSBC werd niet vervolgd omdat de Britse regering overwoog dat dit ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor de financiële sector in de wereld.