Racisme binnen politie: ‘waar is die neger?’ (UPDATE)

Politiemedewerkers hebben een rapport gemaakt over dagelijks racisme tegen politiemensen door politiemensen. NRC Handelsblad schrijft dat begin deze maand ruim twintig agenten met het rapport de kamer van de landelijke korpschef Erik Akerboom binnenliepen.

De meeste van de 26 schrijvers zijn politieagenten met een niet-westerse achtergrond, maar niet allemaal. Ze voelen zich soms onveilig omdat ze soms door collega’s worden gediscrimineerd en geïntimideerd, en doordat leidinggevenden hen niet horen.

Een paar voorbeelden:

Een leidinggevende kwam ooit de koffiekamer in met de vraag: ‘Waar is die neger?’ Ik hoorde gelach van anderen en voelde me klein worden van binnen.

Hij riep: ‘Rot op met je zwarte kankersmoel!’. Dat ik ook politieman was, maakte de betreffende collega niet uit.

Een toenmalige brigadier zei (…) in mijn aanwezigheid: ‘wie is die zwarte, die hoort in het arrestantenhok’.

Ik heb meegemaakt dat toen ik een handtekening nodig had, ik schertsend te horen kreeg dat hij dacht dat ik de kamer kwam schoonmaken. De dames van de schoonmaakdienst hebben dezelfde etnische afkomst als ik.

Ik was met een leidinggevende op weg naar de kantine om te gaan lunchen en vlak voor de kantine hing een poster. Het was een foto van mij, in handboeien, en men had tralies op de foto getekend, voorzien van de tekst ‘imagine our monkey in a cage’. Ik dacht eerst dat het een soort grapje was. Maar er kwam niemand om te zeggen: ‘joh, geintje, was niet zo bedoeld’.

Hoe vaak ik niet van collega’s te horen heb gekregen dat ik een bepaalde functie heb gekregen louter op basis van mijn kleur.

Als ik in burger een ander bureau binnenkom waar men mij niet kent, word ik steevast op onvriendelijke toon gevraagd: ‘Wat moet je hier?’, terwijl mijn blanke collega’s gewoon door kunnen lopen.

Zeven procent van de politiemedewerkers heeft een migratieachtergrond. In de hele samenleving is dat 22 procent. De Nationale Politie wil daar iets aan doen. Korpschef Akerboom zegt blij te zijn dat de groep bij hem aan de bel heeft getrokken.

Zie ook:

‘Inspecteur worden? Vergeet het maar’

Berisping van agent om aanpak collega

‘Jij ziet er helemaal niet uit als een agent’

Politie gooit Marokkaanse collega in de cel