‘Ram- en plofkraken lopen uit de hand’

De schade is vaak enorm, maar de buit stelt in veel gevallen niets voor. Criminelen hebben vorig jaar een record aantal ram – en plofkraken gepleegd op diverse banken. De politie vreest dat er in de toekomst doden gaan vallen omdat het geweld steeds heftiger wordt. Eén op de tien kraken slaagt volgens de cijfers van de landelijke eenheid. Video na de break.

In 2013 werd bij meer dan 130 geldautomaten in Nederland geprobeerd deze op te blazen. ‘Een triest record, en de criminelen gaan steeds verder om hun doel te bereiken’, meldt de politie.

Explosieven

Bij de ram- en plofkraken zijn geen dodelijke slachtoffers gevallen, maar omdat de criminelen steeds verder gaan om hun doel te bereiken, vreest de politie dat er in de toekomst doden gaan vallen. ‘Gas wordt gebruikt om automaten op te blazen en de laatste tijd is er ook een toename van het gebruik van explosieven’, aldus de politie.

Actie

De politie heeft naar eigen zeggen door adequaat ingrijpen het aantal plofkraken in 2013 kunnen halveren. Tijdens landelijke actiedagen werden zeker zeventig arrestaties verricht.

Ze zijn nog wel op zoek naar vier mannen die op vrijdagochtend 7 juni 2013 ram- en plofkraak op een geldautomaat van de ING-bank (foto) aan de Heiligeweg in Krommenie hebben gepleegd. Ze blazen de geldautomaat op, maar het lukt ze niet om met een Volkswagen de deur open te rammen. De auto wordt later in brand gestoken en de verdachten vluchten een flat in Amsterdam-Noord in.

Op de foto rechts de mannen die de flat in vluchten.

Hieronder beelden van bewakingscamera's.

{youtube}bImKtyEqD7E{/youtube}