Rapper Lexxxus over liquidaties en schiet- en steekpartijen in Amsterdam-Zuidoost

In 2009 werd rapper Lexxxus, alias The Don, neergeschoten op het Kwaku-festival. De kogel ging via zijn arm in zijn buik en vervolgens weer naar buiten. En in mei van dit jaar werden de woning en auto van de 34-jarige Lexxxus beschoten. Misdaadjournalist Roel Janssen sprak voor Panorama met de rapper.

Over de Bijlmer die in brand staat, de Green Gang, het vaderschap en zijn goede vriend “Genna”, die onlangs werd geliquideerd op Curaçao.

‘Soldaat in hart en nieren’

Lexxxus plaatste op de dag van de liquidatie van Genciël “Genna” Feller op Instagram een eerbetoon aan zijn ‘broertje’, die hij een ‘soldaat in hart en nieren noemt’. Lexxxus: ‘Voor mijn gevoel is hij gewoon echt mijn broertje, maar niet omdat je bloedverwanten bent. Ik heb vaak tegen hem gezegd: je bent een heel goede jongen, laat je niet verleiden door wat je ziet in onze omgeving. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Niet dat hij zich bezighield met criminele praktijken, maar ik zag wel in welke kringen hij zich zou gaan bevinden als het zo door bleef gaan.’

Rimboe

‘De media zei dat hij ging vluchten naar Curaçao, maar hij was daar lekker op vakantie met zijn vriendin. Je gaat toch niet vluchten naar waar iedereen elkaar kent?! Dan ga je toch naar de rimboe waar geen wifi is?’

Kwaku

En over de schietpartij op het Kwaku-festival: ‘Die kogel heeft me drie keer doorboord en ging gewoon een feestje bouwen. De kogel raakte mijn lever, waar ik nog steeds last van heb. Ik was laatst nog in het ziekenhuis en ze dachten dat ik alcoholist was vanwege die lever.’

Lelijke gozer

Over wie er achter de schietpartij waarbij hij geraakt werd zegt Lexxxus: ‘Ik werd uit het niets beschoten. Ik weet dat het klinkt als een sprookjesverhaal, maar het is de keiharde realiteit. Ik weet niet wie erachter zat, omdat ik ’s nachts werd beschoten. Het zal wel een lelijke gozer zijn geweest.’

Green Gang

Geruchten dat leden van de Green Gang achter de aanslag op zijn leven zaten wijst hij van de hand. ‘Dat is een lariekoekverhaal. JayJay was toen 1.02 meter. Dat zou ik niet laten gebeuren. Ik ken ze allemaal als “positieve jongens”. Ik ben opgegroeid met F.I. vanaf mijn vijfde. We woonden in één buurt in Amsterdam-Oost. Wat ik ervan vind dat JayJay vastzit op verdenking van liquidaties? Ik kan het me niet voorstellen. Als hij onschuldig vastzit is dat sneu. De tijd die je vastzit krijg je nooit meer terug. Als hij het wel gedaan heeft, is dat heel vervelend. Ik ging niet echt om met Green Gang, maar we kenden elkaar allemaal.’

Het interview staat deze week in de papieren Panorama.