‘Rapper stuurde foto aan schutter Belhadj’

Rapper Jason “JayJay” L. (24) stuurde via Snapchat een foto van de ingang van de flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost. Volgens het Openbaar Ministerie lokte hij daarmee vorig jaar de moordenaar van Abderrahim “Appie” Belhadj (29). Dat schrijft Het Parool.

Club Air

Precies bij de ingang van Kikkenstein is Belhadj (foto rechts) later die vroege ochtend van 9 mei doodgeschoten. Donderdag was de eerste pro forma-zitting nadat D. afgelopen najaar was aangehouden. Zowel Belhadj als D. waren die nacht uit in Club Air in de Amstelstraat. Ze ontmoetten elkaar en op bewakingsbeelden is te zien dat Belhadj een arm om Jayjay heen sloeg. Nadat ze die club hebben verlaten wisselden de twee nog WhatsApp-berichten uit. Bij de flat Kikkenstein heeft D. rond 04.00 zijn locatie naar Belhadj gestuurd. Diezelfde tijd stuurde hij een foto van de ingang van Kikkenstein naar zijn vriend en de vermoede schutter Rigjendrig L. (21). Belhadj kwam daar anderhalf uur later aan en werd doodgeschoten. D. was toen al in Rotterdam.

Green Gang

Zijn advocaat meent dat niet te concluderen valt dat er sprake was van lokken. In de berichten is spreken de twee er ook onder meer over dat ze zin hebben in ‘neuken’.

Rigjendrig L. is wel gehoord als verdachte maar niet aangehouden, mogelijk omdat hij al vast zit op verdenking van voorbereiden van een moord in Heemskerk. D. en L. worden door de politie gerekend tot de Green Gang, een groepje jongeren uit Zuidoost dat de politie in verband brengt met moorden. Jason L. was voorman van een rap-groep met die naam.

Appie Belhadj had vijanden in het milieu en was gewaarschuwd door de politie. In een gesprek met de politie identificeerde hij JayJay op een politiefoto. Belhadj was geobserveerd door mannen die zijn veroordeeld in het 26Koper-onderzoek voor voorbereiden van liquidaties.

De rechtbank besloot donderdag dat D. voorlopig blijft vastzitten.