Ratelband vast om brandstichting

De Nationale Recherche heeft dinsdag in Arnhem beroepspositivist Emile Ratelband gearresteerd op verdenking van poging tot brandstichting. Ratelband zou in 2009 opdracht hebben gegeven voor brandstichting om een antikraakwacht uit zijn huis te verjagen. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. In het Gelderse Gorssel is ook misdaadjournalist Koen Scharrenberg van weekblad Panorama aangehouden. Scharrenberg is ervan verdacht te hebben geholpen bij het voorbereiden van de brandstichting.

In Ratelbands woning in Huissen woonde een kraakwacht. In 2009 hing er rond de woning een benzinelucht en waren kabels doorgesneden, mogelijk om kortsluiting te veroorzaken. Ratelband zei erg geschrokken te zij maar nu denkt de recherche dat hij zelf de opdracht gaf omdat er de antikraakwacht het huis niet wilde verlaten. Er is overigens geen brand geweest.

Ratelband had het monumentale pand Binnenveld gekocht maar nog niet betrokken omdat er nog renovaties moesten plaatsvinden, zo schreef indertijd De Gelderlander. 

Koen Scharrenberg zou ook verdacht zijn van verzekeringsfraude. Hij zou na een brandstichting in Maastricht in 2007 Rob Z. en diens vrouw hebben geholpen de verzekering op te lichten door documenten te vervalsen. Er zijn ook twee “kampers” uit Cuyk zouden volgens het Openbaar Ministerie bij brandstichtingen betrokken plannen.

Volgens De Telegraaf vloeien de aanhoudingen voort uit het onderzoek Yellowstone, naar de betrokkenheid van de Amsterdammer Rob Z. bij (moord)aanslagen, op een man in Leiden en op een kantoor in Amsterdam-Zuid waar een handgranaat naar binnen is gegooid.

Onderzoek Yellowstone werd gestart nadat veronderstelde ‘huurmoordenaar’ Richard T. zich meldde bij verslaggever John van den Heuvel en daarna bij de recherche. T. maakte een deal en legde in ruil voor een lagere straf een verklaringen af over onder meer Rob Z.