Ratten in cellen Britse gevangenis

Al jaren zijn er zorgelijke berichten over de toestand in Britse gevangenissen. Deze week luidde de inspecteur voor de gevangenissen de noodklok voor de gevangenis HMP Bedford. De (hygiënische) omstandigheden daar zijn volgens de inspecteur niet meer acceptabel.

Ratten

Volgens The Guardian rapporteert inspecteur Peter Clarke over onder meer overlast door ratten. Tijdens een bezoek aan Bedford door één van zijn medewerkers bleek dat een gedetineerde druk was met doden van ratten die door zijn cel liepen. Rattenbestrijding haalt niets uit, aldus het rapport. Inspecteurs vonden een briefje op een deur met de tekst: ‘hou deze deur dicht zodat er geen ratten op de afdeling komen’. De toestand op de isoleer-afdeling noemt Clarke ‘mensonterend’.

In het algemeen zijn de cellen ‘smering en vervallen’.

Onveilig

Ook was er een gedetineerde met een geamputeerd been die in een onaangepaste cel verblijft met een rolstoel zonder aandrijving.

Personeel is onvoldoende opgeleid en op sommige vleugels is er onvoldoende toezicht waardoor de situatie onveilig is voor gedetineerden en personeel. Ongeveer 20% van de gedetineerden zegt een drugsprobleem te hebben opgelopen in Bedford.

Belabberd

De reputatie van Bedford is belabberd. Er zijn sinds 2009 vier inspecties geweest. Er loopt sinds twee jaar een programma ter verbetering. Dat blijkt nog maar weinig te hebben uitgehaald. Inspecteur Clarke spreekt van een ‘onacceptabele neergang’.

Clarke gaf deze week een urgent notification, dat is de zwaarste maatregel die de inspecteur kan nemen. Het vereist dat de minister van Justitie snel een openbaar plan ter verbetering aan het parlement aanbiedt.

Zie ook:

Geen enkele bajes in VK is veilig