RC mag kluisverklaringen ook niet zien

Het Openbaar Ministerie is verder in het nauw gedreven in de zaak rond vastgoedfraude in Limburg door een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Dat heeft besloten dat de kluisverklaringen van getuige Pascal H. alleen aan de rechter-commissaris mogen worden getoond als H. daarmee instemt. Eerder bepaalde de rechter dat de kluisverklaringen uit de kluis moesten. Pascal H. en het OM hebben een conflict en bereikten daarom geen deal over de verklaringen.

H. dwong eerder al bij het gerechtshof af dat zijn verklaringen in de kluis moesten blijven zolang hij geen toestemming geeft ze openbaar te maken. Justitie zit in een spagaat, omdat de rechter in de zaak tegen vastgoedhandelaar Joep J. eiste dat de verklaringen aan de rechter-commissaris getoond moesten worden. Mogelijk zijn de verklaringen in de zaak tegen J. gebruikt. Mocht dat zo zijn, dan moeten de verklaringen aan het dossier worden toegevoegd.

Anonieme mail

Het Openbaar Ministerie heeft altijd ontkend dat de verklaringen zijn gebruikt, maar er zijn aanwijzingen dat dit niet het geval is. Zo kreeg Theo Hiddema, advocaat van Joep J., een anonieme e-mail waaruit bleek dat justitie de verklaringen hebben gebruikt. Ook hebben agenten die aan de zaak van J. hebben gewerkt, Pascal H. verhoord, terwijl justitie dat ontkende.

Naast de rechter-commissaris, moeten van de rechter ook twee officieren van justitie en de advocaten rond het strafproces van vastgoedhandelaar Joep J. de verklaringen kunnen inzien. Van het hof mag dit niet, zij bekrachtigde haar eerdere uitspraak bijna in zijn geheel.

Achterdeurtje

Wel werd het OM een achterdeurtje geboden: de betrokken officier van justitie van de Criminele Inlichtingen Eenheid en de recherche-officier van justitie mogen wel als getuigen worden gehoord. Zij zouden dan moeten vertellen of de verklaringen zijn gebruikt in de zaak. Ook mogen andere getuigen worden opgeroepen, mits de rechtbank dat beveelt.

Het is de vraag of de rechter hier genoegen mee neemt. Het Openbaar Ministerie stelde eerder al voor dat alleen de rechter-commissaris de verklaringen te laten inzien – wat nu dus expliciet is verboden door het hof – maar de rechter bepaalde toen dat ook de advocaten en officieren van justitie de dossiers moesten lezen.

Lees ook:

Mislukte deal kroongetuige breekt justitie op

Verklaringen Pascal H. moeten uit de kluis

Pascal H. eist dwangsom om kluisverklaringen

Politiebewaking voor kroongetuige