Recherche intimideerde verdachte met ansicht

In een onderzoek naar verduistering bij de renbaan Duindigt in Wassenaar heeft de recherche een 25-jarige verdachte bang proberen te maken in de hoop dat hij contact zou maken met medeverdachten. Dat gebeurde onder meer door een ansichtkaart onder de ruitenwisser van zijn auto te plaatsen.

Geld kosten

Op de anonieme ansichtkaart stond de tekst: ‘Wij weten wat jullie gedaan hebben, gaat je geld kosten’. Ook heeft de politie de man later anoniem een sms gestuurd dat als hij niet op bezoek zat te wachten van de poltie, hij over een kwartier bereikbaar moest zijn. Vervolgens heeft een verbalisant verdachte anoniem gebeld en hem gezegd dat hij geld wilde, dat hij anders naar zijn baas zou gaan en dat hij hem niet teleur moest stellen. De bedoeling was dat de verdachte contact op zou nemen met medeverdachten. Zijn gedragingen werden steeds gevolgd door middel van telefoontaps en observaties. Maar de onorthodoxe opsporingsmethode leidde niet naar medeverdachten.

97.000 euro

De advocaat-generaal in Den Haag eiste in hoger beroep vijftien maanden cel waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Hij zou bij zijn werkgever, Duindigt in Wassenaar, op 4 september 2013 ruim 97.000 euro hebben verduisterd. Hij deed voorkomen alsof hij slachtoffer was geworden van een overval. De politie vertrouwde dat verhaal niet.

Geen bedreiging

Van de rechtbank kreeg de verdachte tot twaalf maanden cel waarvan vier maanden voorwaardelijk. De rechtbank oordeelde dat het handelen van politie een vormverzuim was omdat door de toegepaste opsporingsbevoegdheden de integriteit van de politie in het geding was, maar verbond aan het verzuim geen gevolgen. De verdachte stelde hoger beroep in. De advocaat-generaal vindt dat er geen vormverzuim was omdat de integriteit van de politie niet in het geding is. Hij vindt dat de wet voldoende grondslag biedt voor deze wijze van opsporing. Bovendien is de politie steeds over alles open geweest en heeft de actie ook in een proces-verbaal opgenomen. Er was volgens de advocaat-generaal geen sprake van bedreiging van de verdachte.