Recherche schrapte voor Holleeder ontlastende passages uit verklaringen

Rechercheurs hebben in 2005 en 2006 voor Willem Holleeder ontlastende passages uit verklaringen van cruciale getuigen geschrapt. Die kregen de rechters daardoor niet onder ogen. Dat staat in het boek Holleeders Onderwereld.

Letterlijke uitwerking

De recherche hield die passages achter in het onderzoek naar de afpersing door Holleeder van Kees Houtman (de “Kolbakzaak”). De rechtbank (en het gerechtshof) die Holleeder veroordeelde kregen in die zaak dus specifiek ontlastende informatie niet onder ogen.

Houtman werd in 2005 vermoord. Volgens justitie gaf Holleeder hier de opdracht voor. De rechtbank doet op 4 juli uitspraak in de vijf moordzaken tegen Willem Holleeder.

De passages zijn vorig jaar toch boven water gekomen doordat de advocaten van Holleeder vroegen om een letterlijke uitwerking van de opnames van de verhoren.

De getuigenverklaringen waarvan tientallen pagina’s zijn weggelaten zijn die van Kees Houtman, de in 2009 vermoorde vastgoedhandelaar Peter Petersen en een kompaan uit de hasjhandel van Houtman. Petersen en Houtman waren zeer belangrijke getuigen in de afperszaak tegen Holleeder.

Kees Houtman

Als je de boel pikt

Peter Petersen was een goede bekende en zakenpartner van Kees Houtman. Hij zegt dat Houtman niet door Holleeder is vermoord, maar door mensen die Houtman zou hebben geript. Een gewiste passage:

Petersen: Waarom denk je dat Holleeder er achter zit?
Rechercheur: Dat weten we gewoon. Ik kan je helaas niet alles uit hét dossier vermelden. Maar jij weet toch precies hoe de vork in de steel zit?

Petersen: Ik denk niet dat hij erachter zit, dat denk ik niet. (…)

Rechercheur: Uiteindelijk hebt die (Houtman) wel gewoon de tol moeten betalen.

Petersen: Luister, ik denk dat als je de boel pikt, dat je dan die tol krijgt. Dan moet je de boel niet pikken.

Er zijn ook passages waarin blijkt dat rechercheurs getuigen proberen te sturen weggelaten. De rechercheurs proberen ze ervan te overtuigen dat Holleeder achter moorden of afpersingen zit, en spreken hen tegen als ze zeggen dat het niet zo is. (tekst loopt door na de reclame)

Cor van Hout

Kees Houtman was een vriend van de in 2003 doodgeschoten Cor van Hout. Holleeder wordt nu van het opdracht geven van die moord verdacht. Houtman zegt in een verhoor dat hij denkt dat John Mieremet Van Hout liet ombrengen. Een gewiste passage:

Rechercheur: Ze [Van Hout en Holleeder] hadden wel op een gegeven moment een bloedhekel aan elkaar.
Houtman: Maar toch niet zo dat je elkaar vermoordt. (…)
Rechercheur: Wat is jouw theorie daarin, heb jij enig idee, wat zijn jouw ideeën daarover welke hoek zou je dat moeten zoeken dan?
Houtman: Ik denk die Schele [Mieremet – wvdp]. Ik denk dat die Schele dat heb laten doen.

Die passage is door de recherche in 2005 uit het proces-verbaal geschrapt.

In boek staan nog veel meer onbelichte verwikkelingen tussen de hoofdpersonen in de Amsterdamse onderwereldoorlog.