Rechercheur Brinkman ontlokte valse bekentenis (VIDEO)

In televisieprogramma De kennis van nu van de NTR is woensdagavond te zien hoe de politie een verdachte confronteert met niet bestaand bewijsmateriaal en zo een bekennende verklaring ontfutselt. Eén van de betrokken rechercheurs is oud-politicus Hero Brinkman.

Huilend

In een Amsterdams café is niet lang geleden een vechtpartij geweest waarbij een bezoekster met een glas was gestoken en met ernstige verwondingen opliep. Een studente (23) had zich bij de politie gemeld in het onderzoek naar een caféruzie. Daarop vertoonde de politie aan de vrouw camerabeelden waarop zij buiten was te zien. De beelden zouden van de dader zijn, aldus de rechercheurs. De studente ontkende stellig maar zwichtte de vrouw huilend onder zware druk en bekende. De beelden blijken niet te bestaan.

Echte dader

Een maand later meldde een ander meisje zich bij de recherche, uit gewetenswroeging. Opnieuw deden Brinkman en een collega de waarheid geweld aan door aan haar te verstaan te geven dat zij ‘niet de dader kon zijn’ en er ‘maar één verdachte in deze zaak kan zijn’.

Vernietigend

De advocaat van de studente liet onderzoekers van de Maastrichtse universiteit onderzoek doen naar het verhoor en rapporteerden vernietigend, waarop het OM de zaak seponeerde. Advocaat Bart Swier zegt in De Telegraaf: ‘Een disciplinair onderzoek tegen Brinkman en zijn collega moet er in ieder geval komen. Politiemensen die zo rechercheren, zouden dat vak in mijn ogen niet mogen uitoefenen.’

Omkopen

Brinkman keerde na een mislukte carrière in de politiek terug bij de Amsterdams politie waar hij al eerder werkzaam was. Hij reageerde tegen De Telegraaf als volgt:

‘Ik sta honderd procent achter het verhoor door mij en mijn collega’s. Wij hebben de gezichtsuitdrukking van die studente gezien. Als een verdachte zo hard liegt als zij doet, mag er best druk op zo’n persoon worden uitgeoefend. Er klopt niets van het onderzoek door die zogenaamde deskundigen in Maastricht.’

De vader van de onschuldige studente wordt er door Brinkman van beticht dat hij een tweede verdachte heeft laten omkopen om een verklaring af te leggen.

‘De studente komt uit een rijke familie. Haar vader wilde natuurlijk niet dat zij met haar studie moest stoppen. We kunnen alleen niet bewijzen dat er mensen zijn omgekocht.’

 

Zie ook:

OM: geen strafbare feiten Hero Brinkman