Rechercheur die Bende van Nijvel onderzocht opgepakt (VIDEO)

Een voormalige rechercheur van de toenmalige Rijkswacht die de dodelijke overvallen van de Bende van Nijvel onderzocht is door de federale politie in België aangehouden. De verdenking is dat hij in 1986 het onderzoek heeft gemanipuleerd.

Verhoor

He gaat om Philippe V. die volgens De Standaard dinsdag werd uitgenodigd voor een verhoor en daarna gearresteerd. Hij heeft in ieder geval de nacht in de cel doorgebracht. Donderdag wordt hij voorgeleid aan de onderzoeksrechter, aldus de VRT.

V. ontkent

Zijn advocaat zit dat V. ontkent het onderzoek te hebben gemanipuleerd en dat hij op geen enkele manier contact had met leden van de Bende van Nijvel. Verder betwijfelt hij of zijn cliënt vragen over 1986 zal kunnen beantwoorden omdat dit zo lang geleden is.

Wapens

Het onderzoek naar V. richt zich op een dumping van wapens en andere artikelen door bendeleden in november 1986, in de zwaaikom van Ronquières, dicht bij Nijvel. Op 6 november 1986 haalden duikers daar twee zakken naar boven met onder andere de mini-brandkast van de overval op de Delhaize in Aalst, een kogelvrije vest gestolen in Temse (1983) en wapens die gediend hadden bij verschillende overvallen van de Bende uit de periode tussen ’83 en ’85. Philippe V. deed in november 1986 mee aan het onderzoek dat leidde naar de wapenvondst.

Belangrijk

Een jaar eerder had een zoektocht op precies dezelfde plek niets opgeleverd. De vondst in 1986 was belangrijk omdat daaruit bleek dat de overvallen uit de periode ’82-’83 waren gelinkt aan overvallen uit ’85. Het was ook het bewijs dat er hoogstwaarschijnlijk één groep criminelen aan het werk was.

Voor de dodelijke overvallen zijn nooit daders voor de rechter gebracht. Er zijn veel aanwijzingen dat de overvallen vanuit politieke motieven (door onbekenden) werden aangestuurd.

Philippe V. werkte in de jaren 80 een tijdlang bij de cel-Delta, die toen onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch het onderzoek deed naar de Bende van Nijvel.

Een reportage over de wapenvondst in Ronqières

Eerdere berichten over de Bende.