‘Rechercheur lekte kluisverklaringen’

Een rechercheur heeft kopieën gemaakt van de verklaringen van kroongetuige Pascal H. en die aan een collega gegeven die niets met het fraudeonderzoek te maken had. De verklaringen mochten niet openbaar gemaakt worden omdat H. ruzie heeft gekregen met justitie. Daardoor kwam er geen deal en H. dwong bij het gerechtshof af dat de verklaringen daarom in de kluis moesten blijven.

De rechercheur heeft desondanks de verklaringen gegeven omdat de collega 'misschien interesse had' in de getuigenissen van H., die over vastgoedfraude in Limburg gaan. De collega was bezig met een onderzoek naar de verweving van onder- en bovenwereld.

Woedende kroongetuige

Dat schrijft De Telegraaf woensdag. Ook zouden de politieagenten meerdere keren hebben overlegd over de verklaringen. H. is woedend over het lekken van de verklaringen.

'Justitie lapt alles aan haar laars', zegt de kroongetuige tegen De Telegraaf.  'Die verklaringen zouden in een kluis gelegd worden, punt uit. Mijn leven loopt nu gevaar.' H.'s advocaat zegt het OM voor de rechter te gaan dagen.

Verklaringen gebruikt?

Rond de verklaringen van H. is veel te doen, omdat die mogelijk gebruikt zijn in de zaak tegen huisjesmelker Joep J. De rechter in deze zaak wilde daarom dat de verklaringen aan het dossier gevoegd werden.

Door de uitspraak van het gerechtshof, die justitie heeft verboden de verklaringen openbaar te maken, was dat echter onmogelijk voor justitie. De rechtbank nam daarom ook genoegen met verhoren van betrokkenen.

Getuige beïnvloed

Afgelopen week werd bekend dat de verklaring van een van die betrokkenen, een politieagent, is beïnvloed door twee officieren van justitie. Zij zouden de politieman hebben gesproken, waarna hij zijn verklaring heeft aangevuld. De Rijksrecherche onderzoekt de zaak.