Rechercheur villamoord is docent verhoortechniek Politieacademie

Een rechercheur die eind jaren negentig de bekennende verdachte verhoorde in de zaak van de Arnhemse villamoord is nu docent Verhoortechnieken aan de Politieacademie in Apeldoorn. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad gaat er inmiddels van uit dat deze verdachte onder druk een valse bekentenis heeft afgelegd.

Blijven functioneren

Een woordvoerder van de Politieacademie heeft aan De Stentor laten weten dat de man voorlopig zal blijven functioneren als docent. Uit een reconstructie van de Volkskrant blijkt hoe zeer de rechercheur de betreffende verdachte onder druk heeft gezet.

Behalve deze verklaring is er eigenlijk niets dat de veroordeling van de negen verdachten ondersteunt.

De rechercheur is momenteel één van de docenten verhoortechnieken aan de Politieacademie. Een woordvoerder zegt dat het rapport van de ACAS wordt bestudeerd en dat daarna besloten zal worden of er iets moet gebeuren.

De Adviescommissie afgesloten strafzaken (ACAS) stelde:

Op basis van integrale kennisneming van de videobanden die van de verhoren beschikbaar zijn, kan worden vastgesteld dat alle factoren die naar huidig wetenschappelijk inzicht het risico op een valse bekentenis verhogen ook feitelijk aanwezig waren.

De kans is nu groot dat de Hoge Raad de zaak terug zal verwijzen naar een gerechtshof.

Late tijdstippen

Betrokken verdachte Ömer A. is urenlang tot zeer late tijdstippen verhoord. Dat is op zich niet ongebruikelijk of verboden. Maar de commissie is wel van mening dat in dit geval wetenschappelijk is vastgesteld dat er een uitdrukkelijk verband is ’tussen lange verhoren, mentale uitputting en de kans op valse bekentenissen.’

Brak

De verdachte brak uiteindelijk en bekende. Een probleem bleef dat zijn informatie niet overeenstemde met andere daderinformatie en tips die beschikbaar waren. Deze tegenstrijdigheden werden toen genegeerd. Openbaar Ministerie en zeker zes rechters gingen mee in de redeneringen van de rechercheurs.

Zie ook:

Arnhemse villamoord: toch een dwaling

Arnhemse villamoord grootste gerechtelijke dwaling ooit (COLUMN)