Rechercheurs gehoord over Demmink

De rechter-commissaris in Utrecht heeft besloten dat twee rechercheurs in het openbaar en onder ede moeten worden gehoord over voormalig secretaris-generaal Joris Demmink. De rechercheurs maakten eind jaren negentig deel uit van een geheim rechercheteam, dat seksueel misbruik van minderjarigen door justitie-functionarissen onderzocht,  

 

Juridische positie

Dat gebeurt op verzoek van de stichting De Roestige Spijker. Ook een voormalige jongensprostitué moet getuigen. Verder komen er twee voormalige gevangenisdirecteuren en een medewerkster van het ministerie van Justitie getuigen.

Eerder bepaalde de Utrechtse rechtbank al dat er getuigen zullen moeten worden gehoord, nadat Demmink zich hiertegen verzette. De stichting De Roestige Spijker wil een Amerikaanse documentaire over Demmink verspreiden. Demmink heeft al aangekondigd daartegen juridisch verzet aan te tekenen. Door het horen van de getuigen wil de stichting zijn juridische positie in die te verwachten procedure verstevigen.

Teeven

De rechercheurs probeerden in 1998 en 1999, in een zeer geheim embargo-team onder leiding van toenmalig officier van justitie Fred Teeven, aanwijzingen uit te werken dat onder meer drie hoofdofficieren van justitie seks hadden met jongensprostitués. Dat team had de naam Rolodex, maar stopte onverwacht toen de subjecten op de hoogte leken te zijn van het onderzoek toen van de een op andere dag hun seksuele activiteiten met minderjarigen stopten. Een getuige die in de jaren negentig als jongenshoer in Amsterdam werkte beweert dat ook Demmink een klant van hem was. 

Jongens

De twee voormalige gevangenisdirecteuren worden gehoord over een dienstreis in 1992 naar Londen een medewerkster van het ministerie van Justitie aan hen zou hebben verteld dat ze 'soms jongens voor Demmink' moest regelen voor seks. Ook deze medewerkster zal in Utrecht voor de rechtbank haar verhaal moeten doen.