Agenten vervolgd om infiltratie bij Duitse Bandidos

Volgens de Süddeutsche Zeitung gaat het Openbaar Ministerie in Neurenberg verschillende hoge ambtenaren van het Landeskriminalamt (LKA) strafrechtelijk vervolgen omdat ze een criminele burgerinfiltrant in het Bandidos-milieu hebben ingezet en daarover meineed pleegden.

Gevoelig

De infiltrant was op de hoogte ook betrokken bij misdrijven die leden van de Bandidos pleegden. De zes ambtenaren, waaronder leidinggevenden, zouden de infiltrant actief uit de wind hebben gezet zodat hij niet zou worden worden vervolgd.

De zaak ligt zeer gevoelig. Het is voor het eerst dat politiemensen van het LKA worden vervolgd voor misdrijven. Het LKA is een politieorganisatie die zich richt op zware misdaad en terrorisme. Het is per deelstaat georganiseerd en valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Meineed

De verdenkingen tegen de politiemensen zijn onder meer meineed en valsheid in geschrifte. De zaak speelde zich af in de jaren 2012 en 2103. Er zijn processen-verbaal vervalst zodat werd verhuld dat de rechercheurs kennis hadden van criminele activiteiten van hun infiltrant.

Eén van de ambtenaren is inmiddels ontslagen de anderen zijn geschorst.

Alle berichten over de Bandidos.