Rechtbank Amsterdam laat strafdossiers slingeren

Duizenden pagina’s uit geheime en privacygevoelige rechtbankstukken zijn bij de verbouwing van de rechtbank Amsterdam op straat komen te liggen. Dat meldt de Telegraaf vanochtend. Bouwvakkers hebben delen van lopende strafzaken, inclusief namen en adressen van verdachten en getuigen gevonden, die als oud vuil in verlaten kamers zouden hebben gelegen. Maar de rechtbank bestrijdt dat.

De papieren bevatten onderzoek naar verdachten, vertrouwelijke rapporten van de raadkamer, gesprekken met getuigen, bindende adviezen van de kinderbescherming over minderjarige criminelen en reclasseringsrapporten.

De papieren werden volgens de Telegraaf gevonden door bouwvakkers die op het terrein bezig zijn met nieuwbouw. Maar volgens een woordvoerder van de rechtbank is het materiaal uit een container gestolen. Persvoorlichter Ton van den Brandt:

Het gaat om papieren materiaal dat de rechtbank niet meer nodig heeft en ter vernietiging aanbiedt. Dat gebeurt in principe dagelijks door een gespecialiseerd bedrijf. Die papiercontainers zijn standaard afgesloten en staan op terrein dat niet publiekelijk toegankelijk is. Zoals ik het nu inschat, is iemand over het hek geklommen en heeft de papierbak leeggeroofd. Waarom iemand dat risico neemt? Tja, daar kan je de wildste fantasieën op loslaten, maar we doen daar eerst intern een gedegen onderzoek naar.

Maar volgens het ochtendblad zitten er ook recente stukken tussen over strafrechtelijke onderzoeken die net zijn opgestart. Advocaten van betrokken verdachten reageren geschrokken op het uitlekken van de dossiers. De rechtbank doet aangifte van diefstal.