Rechtbank begint met verhoor kroongetuige Nabil B. (UPDATE)

Ridouan Taghi en Saïd Razzouki worden verdacht van vijf moorden, drie mislukte moordpogingen en het voorbereiden van drie moordpogingen. Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend. In de beveiligde rechtbank op Schiphol start de Amsterdamse rechtbank woensdag met het openbare verhoor van kroongetuige Nabil B. (32) in de zaak tegen Ridouan Taghi en veertien andere verdachten.

Vijf moorden

De zaken tegen de voortvluchtige Taghi en Saïd Razzouki worden (bij verstek) ook behandeld.

Het zal het begin zijn van een jarenlange keten van openbare zittingen, vergelijkbaar met de processen tegen Willem Holleeder en het Passage-proces. Woensdag wordt mogelijk bekend van hoeveel liquidaties justitie deze criminele organisatie verdenkt. De zaak gaat in ieder geval over vijf moorden: spyshop-directeur Ronald Bakker in Huizen (2015), Samir Erraghib in Nieuwegein (2016), Ranko Scekic in Utrecht (2016), Martin Kok in Laren (2016), Hakim Changachi in Utrecht (2016). Nabil B. is ook verdachte: van medeplegen van de moorden op Scekic en Changachi. Hij besloot kroongetuige te worden. Zijn (niet-criminele) broer werd vermoord in Amsterdam toen dat bekend werd.

Nieuwegein

Ridouan Taghi is in beeld bij de politie sinds de winter van 2015 toen zich een Utrechtse crimineel bij het politiebureau meldde met verklaringen over moorden die hij zou hebben gepleegd. De man voelde zich door de groep van Taghi bedreigd. In 2015 ontmantelde de politie een netwerk dat rond een groot wapenarsenaal opereerde. De rechtbank en het gerechtshof veroordeelden deze groep voor het voorbereiden van liquidaties. De recherche gaat ervan uit dat dit netwerk één van de “moordploegen” was die in opdracht van Taghi mensen vermoordden.

Voor de moord op Bakker zijn recent verdachten opgepakt in Suriname, hun zaken zijn nog niet gevoegd bij het huidige Marengo-proces.

Hoofdagent

Het hart van het bewijs zijn de slordige 1.500 pagina’s waarin het verhaal van Nabil B. is vastgelegd. Hij zegt de leidende figuren in de groep persoonlijk te kennen en opdrachten van hen te hebben uitgevoerd. De rechtbank zal vandaag een begin maken met het toetsen van de betrouwbaarheid van het relaas van B..

Een saillant detail in het verhaal van B. bleek gisteren toen in het Algemeen Dagblad uitlekte dat een Utrechtse hoofdagent van de politie mogelijk jarenlang door Taghi is omgekocht om informatie te verschaffen. De man heeft inmiddels strafontslag gekregen. Zowel de Rijksrecherche als het korps Midden-Nederland doen strafrechtelijk onderzoek naar deze zaak. Een vriendin van een broer van B. vroeg voor de groep (illegaal) kentekens op.

Het is mogelijk dat het Openbaar Ministerie op grond van de verklaringen van B. de huidige groep verdachten voor nog meer moorden zal gaan vervolgen. Het Openbaar Ministerie wilde het verhoren van B. steeds uitstellen omdat er nog onderzoek gaande was naar de inhoud van bepaalde beschuldigingen van B..