Personeel Brinks mag niet schieten

Geld- en waardetransporteur Brinks mag bij een overval op opslagpanden geen vuurwapens gebruiken ter zelfverdediging. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank Utrecht dinsdag besloten. Brinks kan alleen beroep doen op de politie. Eerder weigerde staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie een verlof om vuurwapens te gebruiken.

Uitzonderlijke omstandigheden

Brinks wilde een verlof om te schieten omdat de afgelopen jaren opslagpanden van Brinks meerdere keren op gewelddadige wijze zijn overvallen. Ook omdat hierbij  automatische vuurwapens en zware explosieven werden gebruikt wilde Brinks het personeel ter zelfverdediging de mogelijkheid geven om zelf vuurwapens te hanteren. De staatssecretaris geeft een verlof hiervoor alleen als sprake zou zijn van zelfverdediging onder zeer uitzonderlijke omstandigheden.

Motiveren

In maart 2014 bepaalde de rechtbank dat de staatssecretaris nader moest motiveren waarom er geen sprake is van zelfverdediging onder zeer uitzonderlijke omstandigheden. De rechtbank vindt dat de staatssecretaris zijn standpunt met de nadere motivering nu voldoende heeft onderbouwd.

Preventie

Brinks heeft zelf preventiemaatregelen getroffen die het gevaar voor medewerkers minimaliseren en de overval vertragen zodat de politie kan ingrijpen. Uit informatie van Justitie maakte de rechtank op dat kan worden aangenomen dat Brinks tijdens een overval kan rekenen op ingrijpen door de politie. Dit alles maakt dat er volgens de rechtbank geen sprake is van zelfverdediging onder zeer uitzonderlijke omstandigheden.

Lees hier het vonnis.