Rechtbank: celstraf voor Roger Lips

Maandag heeft de rechtbank in Zwolle vonnissen uitgesproken in de omvangrijke faillissementsfraudezaak tegen Roger Lips (57) en zijn echtgenote (53). De man achter het winkelcentrum The Wall langs de A2 in Utrecht krijgt acht maanden gevangenisstraf en zijn vrouw twee maanden. De straffen zijn onvoorwaardelijk.

Al jaren failliet

De straffen zijn wel lager zijn dan geëist (16 maanden) omdat de twee op enkele punten zijn vrijgesproken. Lips hield informatie achter in een faillissement waarin een schuld van ruim 320 miljoen euro achterbleef.

De twee verdachten zijn al jaren failliet maar leidden niettemin een luxe leven in Dubai. In 2020 bracht justitie een zaak tegen Lips voor de rechter.

Dubai

Roger Lips reageerde in 2013 niet op oproepen om voor de curatoren in zijn faillissementszaak te verschijnen. Hij werd daarom gegijzeld maar vluchtte tijdens een schorsing naar Dubai. Daar werd hij enige tijd vastgehouden maar hij kwam weer op vrije voeten. Vervolgens werd hij door Nederland internationaal gesignaleerd maar dat leidde niet tot zijn aanhouding.

In totaal gingen 143 bedrijven onder Lips failliet. Er volgt nog een aparte strafzaak over het wegsluizen van tientallen miljoenen euro’s uit de boedel van de faillissementen.