Rechtbank: Cyberverdachte vrij

De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag Sven K. op vrije voeten gesteld. De 35-jarige Nederlander K. werd verdacht van het plegen van zware, meervoudige Denial of Service(DDoS)-aanvallen op anti-spamorganisatie Spamhaus en partners van Spamhaus. K. is in april in Barcelona, Spanje aangehouden en naar Nederland overgeleverd. De website van Spamhaus werd in maart met grote hoeveelheden dataverkeer bestookt.

Volgens de advocaat van K, Marcel van Gessel is de hechtenis geschorst omdat de rechtbank eerst wil afwachten wat het onderzoek aan belastende feiten oplevert.

Van Gessel: tegen Crimesite: 'Er werd aangekondigd dat er in de Verenigde Staten nog iemand zou worden aangehouden maar daar is nooit meer wat van vernomen. Ook in Engeland zou een verdachte zijn, dat bleek een minderjarige, er zouden daar allerlei stukken zijn maar die zijn ook nooit meer gekomen. De rechtbank is er even klaar mee, denk ik.'

Barcelona

Volgens het Openbaar Ministerie had de organisatie van K. vervalste IP-adressen gebruikt. Het landelijk parket van het OM had een Europees aanhoudingsbevel voor de aanhouding van K. uitgegeven. De woning waar K. in Barcelona verbleef werd doorzocht en daarbij is beslag gelegd op computers, gegevensdragers en mobiele telefoons.

Het politieonderzoek in Nederland wordt uitgevoerd door het Team High Tech Crime.