Rechtbank: ex-Bandidos mochten logo op straat dragen

De rechtbank in Den Bosch heeft twee mannen vrijgesproken die met logo’s op kleding en stickers van de verboden motorclub Bandidos op straat waren aangehouden. Het gaat om een 44-jarige man uit Tilburg en een 45-jarige man uit Echt. Het Openbaar Ministerie had hen beschuldigd van het voortzetten van de werkzaamheid van verboden motorclub Bandidos. 

Voortgezet

De mannen werden door de politie aangehouden omdat zij op de openbare weg een logo van Bandidos op hun trui, vest, shirt en helm hadden staan. Volgens het Openbaar Ministerie zouden zij hiermee de verboden motorclub hebben voortgezet en dat is strafbaar.

Het ging om twee aparte incidenten. De ene man reed alleen toen de politie hem aanhield vanwege zijn kleding en stickers. De andere man reed samen met één vriend die geen Bandidos-logo’s op zijn kleding had.

Individuele actie

De rechtbank vindt beide zaken niet strafbaar. Volgens de rechtbank gaat het in beide gevallen om een ongerichte, individuele actie van een voormalig lid van de organisatie. Dit kan niet worden aangemerkt als deelname aan het voortbestaan van de werkzaamheid van de verboden organisatie, vindt de rechtbank.

De mannen krijgen hun truien, shirts en stickers terug.

Het gewenste verbannen van uitingen van verboden motorclubs is voor de overheid niet makkelijk. In januari van dit jaar schrapte de Hoge Raad het colorverbod uit de Algemene Politie Verordening (APV) die gemeenten gebruikten om colors te weren. Nu lijkt dat ook niet altijd mogelijk middels wetgeving rond het MC-verbod.