Rechtbank: getuige liquidatiezaak op zitting horen (UPDATE)

In de geruchtmakende 26Koper-zaak, waar verdachten terechtstaan voor het voorbereiden van liquidaties, moet de getuige Ebrahim B. op de zitting getuigen. De Amsterdamse rechtbank heeft vrijdag bevolen dat B. eind van de maand moet verschijnen.

Leiding

Of dat zal gebeuren is sterk de vraag. B. zou in het buitenland zijn verblijven en vrezen voor zijn leven. Utrechter Ebrahim B. heeft tegenover de politie gesproken over een zekere T. die hij beschuldigt van opdracht geven voor moorden. De veronderstelling is dat T. leiding zou geven hebben gegeven aan de groep verdachten die terechtstaat. Maar T. zelf komt in het dossier verder niet voor en staat in deze zaak niet terecht. Het Openbaar Ministerie heeft schriftelijk aan de advocaat van T. laten weten dat T. geen verdachte is.

Fotoconfrontatie

In het verhaal van B. legt deze een verband tussen één van de 26Koper-verdachten, Joey W., en T. Hij heeft gesuggereerd dat W. als ‘hitman’ voor T. zou functioneren. Zijn advocaat Christian Flokstra zegt B.’s verhaal onzin is:

B. kreeg eerst een fotoconfrontatie. Daarop herkende hij de verkeerde. Op een later moment kreeg hij foto’s van alle verdachten te zien. Toen sprak hij over W. als ‘de chauffeur van T.’  Weer een maand later zegt hij opeens dat W. ‘de hitman’ was.

B. stelde ook dat W. in Spanje betrokken was bij een moord. Maar uit een foto in het bewuste Spaanse dossier blijkt dat de bedoelde persoon niet lijkt op W.

De rechtbank besloot vrijdag tevens dat een wapenexpert van de Amsterdamse politie ter zitting moet getuigen. Hij heeft knallen op een geluidsopname geïdentificeerd als afkomstig van een AK-47 geweer.

Zie eerdere berichten:

Een publicitaire storm rondom “T”

Justitie toont videomontage liquidatiezaak

Vriend Scekic ook getuige in liquidatiezaak (UPDATE)