Wrakingsverzoek afgewezen, zaak gaat verder (UPDATE)

De advocaat van de verdachte in de Tielse moordzaak, waar een 56-jarige vrouw verdacht wordt van de moord op haar man in oktober 2011, heeft de rechtbank in Arnhem dinsdagmiddag gewraakt. De wrakingskamer heeft het verzoek afgewezen. Volgens de advocaat heeft de rechtbank de schijn van partijdigheid aangetoond door getuigendeskundigen in elkaars bijzijn te willen horen. De advocaat beroept zich op het zogenoemde ondervragingsrecht. Volgens de wrakingskamer is er onvoldoende aanleiding om het verzoek te honoreren.

Door Michael de Hoogh

In de rechtbank in Arnhem staat een 56-jarige vrouw dinsdag en woensdag terecht voor de moord dan wel doodslag op haar man in oktober 2011. Ze zou haar man hebben doodgestoken in hun eigen woning. Volgens de verdachte, Klasina L., gaat het om een uit de hand gelopen inbraak.

Op de zitting zouden getuigendeskundigen van het NFI en IFS gehoord worden over onder meer bloedvlekken die zijn aangetroffen. De rechtbank verwierp het verzoek van de advocaat om de drie deskundigen apart van elkaar te horen. Vervolgens diende de advocaat een wrakingsverzoek in. Die is in behandeling genomen.

De advocaat vindt dat er schade is aangebracht aan het procesrecht. Hij vindt het recht op het ondervragen van de deskundigen een ‘groot goed’ en hecht er veel waarden aan dat dat op de volgens de wet juiste manier gedaan wordt. Getuigen, dus ook getuigendeskundigen volgens de advocaat, moeten apart van elkaar gehoord worden. De officier van justitie noemde het een ‘kansloos verzoek’. 

Mogelijk wordt de zaak nu – dinsdag – nog behandeld door de wrakingskamer.

UPDATE dinsdag 18.10 uur – De inhoudelijke behandeling gaat dinsdagavond verder met het horen van de getuigendeskundigen van het NFI en IFS. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een Skype-verbinding met een deskundige in de Verenigde Staten.

Wordt vervolgd.