Rechtbank: Holleeder bijt de spits af in proces

Als op 5 februari het proces tegen Willem Holleeder van start gaat voor de rechtbank in Amsterdam moet hij zelf als eerste getuige op zitting worden gehoord. Dat besloot de rechtbank donderdagmorgen.

Voor de hand

Vorige week bleek dat er discussie was over de vraag wie als eerste getuige moet worden gehoord: Holleeder of zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. Holleeder is bang dat zijn zus Astrid haar verhaal op dat van hem zal aanpassen.

De rechtbank vindt dat het voor de hand ligt eerst de verdachte te ondervragen over de feiten en onderzoeksresultaten, waaronder zijn eigen eerder afgelegde verklaringen. De rechtbank wijst erop dat er naast de verklaringen die de drie vrouwen hebben afgelegd ook nog andere belastende onderzoeksresultaten zijn. Daarover wil de rechtbank Holleeder vragen stellen. Ook vindt de rechtbank het ‘pas zinvol’ om te horen wat de gezusters Holleeder en Sandra den Hartog te vertellen hebben als eerst Holleeder zijn gehele verhaal heeft gedaan.

Confronteren

Het is nu de vraag wat Holleeder zal gaan doen. Op de vorige zitting legden zijn advocaten uit dat zij nieuwe bevindingen hebben waarop de verklaring van Holleeder zal aansluiten. Hij wil zijn zussen confronteren met die nieuwe bevindingen.

Holleeder kan weigeren vragen te beantwoorden maar dan gaat hij daarmee wel in tegen de uitdrukkelijke wens van de rechtbank. En uiteindelijk zal hij wel zijn verhaal willen doen en moet de rechtbank hem daarvoor de kans geven.

Bunker

Het verzoek van de advocaten van Holleeder om de inhoudelijke behandeling van de zaak niet in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp te laten plaatsvinden, honoreert de rechtbank niet. De rechtbank vindt uit veiligheidsoverwegingen en vanwege de daar beschikbare speciale voorzieningen voor het horen van getuigen dat de “Bunker” de meest geschikte plaats is.

Voorgaande berichten:

Wie mag eerst: Holleeder of zijn zusjes?

OM eist opnieuw 18 miljoen van Holleeder

Dit verdient Astrid Holleeder aan haar broer