Rechtbank houdt ‘afperser’ De Mol in voorarrest (UPDATE)

De rechtbank in Utrecht heeft besloten dat de man die John de Mol en het gezin van zijn zus Linda de Mol zou hebben proberen af te persen en bedreigde, in voorlopige hechtenis moet blijven. Zijn advocaat had om schorsing gevraagd omdat de verdachte Dirk M. (70) ‘op zijn laatste benen’ zou lopen.

Psycholoog

M. zit wel op een bijzondere zorgafdeling maar heeft grote moeite met zijn verblijf in het huis van bewaring en zou zowel fysiek als psychisch in de problemen zitten. Volgens zijn Advocaat Paul Emmelot is hij suïcidaal en wordt hij in de De Schans in de Bijlmerbajes voortdurend geobserveerd. Hij bracht ook naar voren dat de echtgenote van M. (73) en een kleinkind nu bij een psycholoog in behandeling zijn. Over het motief van M. zal volgens zijn advocaat in volgende zittingen meer duidelijk worden.

Spijt

Toen M. aan het woord kwam barstte hij in snikken uit. Wat hij precies zei was moeilijk te verstaan. ‘Het spijt me heel verschrikkelijk. Ik wou dat ik het terug kon draaien’, zei hij onder meer. De rechtbank besloot dat M. in ieder geval in hechtenis blijft tot de volgende zitting op 19 mei omdat het maatschappelijk belang in dit geval boven zijn belang gaat.

Herhaling

Het Openbaar Ministerie gaf weinig nieuwe inzage in het dossier. Al bekend was dat M. van De Mol vijf miljoen euro eiste. Het OM vond het gevaar voor herhaling zeer reël omdat M. zich in de loop der tijd zo vasthoudend had getoond. Ook toen hij al lang en breed in de media was, zette hij zijn pogingen voort. De Mol heeft overigens nooit iets betaald.

Zie de tweets van NOS-verslaggever Jeroen de Jager.