Rechtbank: “koks” in drugslab krijgen vier jaar cel

De rechtbank Den Bosch heeft twee mannen van 30 en 31 jaar veroordeeld voor de productie van synthetische drugs in een loods in Liempde vier jaar cel. Volgens de rechtbank zijn de mensen achter de schermen buiten beeld gebleven.

(beeld politie archief)

Vakantiehuisje

Ze zijn ook veroordeeld voor het treffen van voorbereidingshandelingen voor de drugsproductie en verder voor het bezit van harddrugs. De 61-jarige eigenaar van de loods krijgt een celstraf van 18 maanden voor zijn aandeel.

Het drugslaboratorium werd in mei 2019 ontdekt. In de loods stonden grote hoeveelheden grondstoffen voor het maken van harddrugs. Tijdens de politie-inval zaten de 30-jarige en 31-jarige man in een vakantiehuisje op hetzelfde perceel. Volgens de verdachten waren zij sinds twee dagen bezig om afval uit de loods weg te halen. De rechtbank gelooft deze verklaringen niet. Met name omdat er op diverse kledingstukken van de mannen spetters grondstoffen zaten die daar alleen tijdens het productieproces op moeten zijn gekomen. Al met al is er volgens de rechtbank voldoende bewijs dat de verdachten enkele maanden lang drugs maakten in de loods.

Eigenaar loods medeplichtig

De boer die eigenaar was van de loods zei niets van het drugslab af te weten. Ook dat gelooft de rechtbank niet. Hij verhuurde zijn loods maandenlang en moet op enig moment hebben geweten dat wat daar gebeurde het daglicht niet kon verdragen, aldus de rechters. De man voerde iedere dag zijn varkens die pal naast de loods staan, terwijl in de omgeving van de loods een onmiskenbare chemische geur hing. Bovendien zijn de hardware en de vele grondstoffen naar de loods gebracht en zijn er wanden en een luchtafvoer in de loods aangebracht. Dit alles kan de eigenaar niet zijn ontgaan, want hij heeft vanuit zijn woning vrij zicht op de loods. De rechtbank oordeelt daarom dat de eigenaar medeplichtig is aan het geheel. Hij had ook een verboden jachtgeweer en munitie in zijn woning liggen waarvoor de rechtbank hem veroordeelt.

Koks

Op basis van de aangetroffen hoeveelheden drugsafval stelt de rechtbank dat de verdachten grondstoffen maakten voor de productie van ruim 3 miljoen xtc-pillen. Met de aangetroffen chemicaliën zouden nog eens grondstoffen voor 12,5 miljoen pillen gemaakt kunnen worden.

De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat de twee “koks” tot de grote jongens achter het lab behoren. Maar ze waren wel aanwezig als “kok” en hadden daarmee een actieve en essentiële rol in de drugsproductie.