Rechtbank laat drugssmokkelaars vrij

De Amsterdamse rechtbank heeft alle verdachten in een grote drugszaak vrijgelaten. De zeven belangrijkste verdachten, voornamelijk Colombianen, werden vorig jaar gearresteerd omdat ze een drugslijn runden waarmee honderden miljoen euro’s verdiend zouden zijn.

Volgens de rechtbank zitten de verdachten al lang vast zonder dat er uitzicht is op de inhoudelijke behandeling van de zaak voor de rechter. Daarom mogen de verdachten de zaak in vrijheid afwachten, meldt Het Parool.

Maandenlang afgeluisterd

De vrijlating is een gevoelige slag voor justitie. De recherche nam destijds administratie in beslag, waaruit zou blijken dat de groep zeker vier jaar lang cocaïne naar Nederland heeft gesmokkeld. De groep werd maandenlang gevolgd en afgeluisterd in samenwerking met de Spaanse en Italiaanse autoriteiten. Uiteindelijk is ruim honderd kilo coke en ruim zes ton euro in beslag genomen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde onlangs dat verdachten in Nederland uitzonderlijk en onnodig lang in voorarrest worden gehouden. Volgens Gerald Roethof, de advocaat van een van de verdachten, heeft da de rechterlijke macht in Nederland op scherp gezet. Hij zegt daarover tegen Het Parool:

Langdurig voorarrest zul je naar mijn stellige overtuiging in de toekomst minder makkelijk zien. Wat in elk geval niet meer geaccepteerd wordt door de rechterlijke macht, is traag werken bij het Openbaar Ministerie. Deze beslissing illustreert dat.