Rechtbank laat Klaas Otto vrij

De voorlopige hechtenis van No Surrender-oprichter Klaas Otto is vandaag door de rechtbank geschorst. Otto komt dus op vrije voeten. Dat gebeurt wel onder strenge voorwaarden, zo moet Otto een enkelband gaan dragen. Eerder werd door de advocaat van Otto gesteld dat zijn cliënt uiterst verward was. 

Otto (50) wordt verdacht van mishandeling, brandstichting, witwassen, afpersing en bedreiging. Hij mag dus de inhoudelijke behandeling van zijn  proces in vrijheid afwachten.

Greetje Bos

Otto wordt ook verdacht van bedreiging van officier van justitie Greetje Bos. Bos, die de strafrechtelijke onderzoeken naar Otto leidt, werd zwaar beveiligd. Daardoor kwam Otto in een zwaar beveiligde afdeling van de PI Vught te zitten. Hij zat daar vrijwel in isolement. Otto zou door het zware regime psychisch in de war zijn geraakt. Otto zat anderhalf jaar in voorarrest, waarvan 7 maanden in zwaar regime. De rechtbank had geadviseerd dat Otto zou worden overgeplaatst naar een normale afdeling in de PI, maar een medewerker van de Dienst Justitiële Inrichtingen legde dat naast zich neer.

Eerder

De voorlopige hechtenis van Klaas Otto is eerder geschorst geweest. Die werd echter weer opgeheven, omdat hij een van de voorwaarden van de schorsing overtrad: hij nam contact op met getuigen in zijn zaak, terwijl dat niet mocht. Daardoor belandde Otto in de cel. Vandaag wordt dus besloten dat hij opnieuw wordt vrijgelaten. De rechtbank wil dat de zaak inhoudelijk deze zomer zal plaatsvinden. De nieuwe advocaat van Otto, Sanne Schuurman, vindt dat te vroeg. Hij wil meer tijd om het enorme dossier door te kunnen werken.

Hier meer berichten over Otto.