Rechter maakt einde aan gijzeling liquidatiedoelwit

De rechtbank heeft besloten dat Inchomar B. niet langer door het Openbaar Ministerie gegijzeld mag worden. Afgelopen maand werd duidelijk dat B. twee maanden werd vastgehouden door het OM omdat hij niet wilde vertellen wie er een aanslag in Amsterdam op hem had gepleegd.

Omdat B. blijft zwijgen, is het volgens de rechtbank niet meer nuttig om hem vast te houden, schrijft Het Parool. Vorig jaar augustus werd B. beschoten op de Antwerpenbaan in Amsterdam. Hij droeg een kogelwerendvest, waardoor hij de aanslag overleefde.

B. heeft verklaard dat hij wist wie er achter de poging tot liquidatie zat, maar dat hij dat niet wilde vertellen. Hij had die avond een afspraak met iemand gemaakt, waarna hij werd beschoten. Over die afspraak wil hij niets zeggen omdat hij dan mogelijk kan worden vervolgd.

B. was ook een van de mannen die in 2012 samen met de geliquideerde Gwenette Martha werd aangehouden op de Dam vanwege het voorbereiden van een liquidatie. Martha en B. hebben verklaard dat zij gewoon iets aan het bespreken waren, maar het OM denkt nog altijd dat er een aanslag werd voorbereid.