Rechtbank neemt OM onder vuur

De voorzitter van de Amsterdamse rechtbank heeft zich openlijk op zeer geïrriteerde toon uitgelaten tegen officier van justitie Betty Wind in het grote liquidatieproces Passage, aldus de NOS. De aanleiding was de aanhoudende weigering van het OM om openheid te geven over de deal met kroongetuige Peter la S. Toen het bedrag van 1,4 miljoen die La S. zou krijgen ter sprake kwam, riep voorzitter Frits Lauwaars uit: ‘Maar betwist u dat bedrag dan?!’

De NOS onthulde twee weken geleden dat La S. in het kader van een getuigenbeschermingsprogramma 1,4 miljoen euro is toegezegd. Met dat geld moet hij zijn eigen veiligheid regelen.

In de rechtszaal wilde officier van justitie Betty Wind niet ingaan op de juistheid van het bedrag. Volgens haar mag ze dat niet, vanwege de geheimhoudingsplicht. Maar rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars toonde openlijk zijn ergenis over de officier van justitie. Lauwaars vindt dat er duidelijkheid moet komen, omdat volgens hem, er in het land grote onrust over aan het ontstaan is.

En het  OM doet maar alsof er niets is aan de hand is en reageert niet op vragen, zei Lauwaars. Lauwaars suggereerde dat het tijd is voor een verklaring van van de top van het Openbaar Ministerie.

Officier Wind noemde de verklaring die La S. eerder op de dag gegeven had onverstandig en op sommige onderdelen ‘apert onjuist’.

Het is opmerkelijk dat Wind wel voldoende kennis blijkt te dragen om beweringen van La S. over zijn getuigenbescherming onjuist te noemen maar niet in kan gaan over de onthutsende feiten die de NOS over de “beloning” van La S. heeft gebracht.

Bronnen hebben Crimesite gemeld dat er binnen het Openbaar Ministerie grote onrust is ontstaan over het lekken van de informatie over de deal van La S. naar de NOS. Een belangrijke vraag die daarbij speelt is of de NOS – of anderen – misschien nog over meer informatie over het getuigenbeschermingsprogramma van La S. beschikken.

Voorzitter Lauwaars liet ook duidelijk blijken dat het requisitoir in de Passage-zaak, dat voor volgende maand gepland stond, wat hem betreft voorlopig niet kan worden gehouden.

Zie ook: NOS.

De laatste berichten over La S.:

‘Ik voel me belazerd’

1,4 mio: OM zegt niks

Aangifte Peter la S. om lek

Het bewijs: flink betaald voor La S.