Rechtbank: ‘OM verantwoordelijk voor het dossier’

In reactie op het voegen van privé-gegevens in een dossier over onderwereldmoorden in Amsterdam zegt de rechtbank van Amsterdam dat het één keer eerder is voorgekomen dat identiteitsgegevens van bezoekers van de beveiligde rechtbank zijn doorgegeven aan de recherche.

Ton van den Brandt van de rechtbank Amsterdam zegt tegen Crimesite:

‘In principe geldt dat identiteitsgegevens van bezoekers aan de rechtbank niet worden verstrekt. Het kan voorkomen dat er veiligheidsoverwegingen zijn die verstrekking verlangen. Voor zover ik nu weet, heeft de politie, die verantwoordelijk is voor de veiligheid, op grond van veiligheidsoverwegingen die gegevens gevraagd. Medewerkers van de beveiligde rechtbank Osdorp hebben die gegevens verstrekt. Dat hebben die rechtbankmedewerkers overigens gedaan zonder overleg met hun leidinggevenden te voeren, wat wel op hun pad had gelegen.’

Vindt de rechtbank dat hier het belang van de openbaarheid van de rechtspleging in het geding is?

Het bestuur van de rechtbank kan niet zeggen of hier in het algemeen gesproken het belang van de openbaarheid in het geding is. In principe geldt dat identiteitsgegevens van bezoekers aan de rechtbank niet worden verstrekt. Het kan echter voorkomen dat er veiligheidsoverwegingen zijn die verstrekking verlangen.

Ziet de rechtbank er een bezwaar in dat de politie een kopie van de identiteitsgegevens van alle bezoekers van een rechtszaak in handen krijgt?

In principe worden die gegevens niet verschaft, maar er kunnen overwegingen zijn dat wel te doen.

Vindt de rechtbank het een bezwaar dat deze gegevens in een strafdossier komen?

Daarover kan het bestuur van de rechtbank geen algemene uitspraken doen. Het OM is verantwoordelijk voor de samenstelling van het strafdossier.

Vindt de rechtbank het een bezwaar dat een bezoeker of journalist er kennelijk van uit moet gaan dat zijn identiteitsgegevens ter beschikking komen van de politie als hij/zij een beveiligde zitting in Amsterdam-Osdorp bezoekt?

Het bestuur van de rechtbank vindt dat bezoekers er van uit mogen gaan dat hun gegevens in principe niet worden verschaft, bijzondere gevallen daargelaten.