Vrijspraak: roof 182 vuurwapens was nep

‘De twee mannen die 182 vuurwapens hebben weggehaald uit een Amsterdamse schietclub, gaan vrijuit omdat ze wellicht onder één hoedje speelden met de eigenaar. Dan was het officieel geen diefstal. Hoewel de verdachten een enorme partij professionele wapens in de onderwereld lijken te hebben laten belanden, kunnen ze daarvoor niet worden bestraft. Tot die opmerkelijke vrijspraken kwam de rechtbank gisteren in de zaak tegen verdachten Ömer A. (40) en Stefan de K. (41).’

Dat schrijft Het Parool

 

‘De rechtbank ziet bewijs dat zij op 19 juni 2009 de 97 pistolen, 73 revolvers en twaalf geweren hebben weggehaald uit Shooting Westpoint op de Vredenhofweg in West. De verdwijning van de wapens zorgde voor grote opschudding en justitie eiste twee weken geleden vier jaar cel tegen beide verdachten.

De rechtbank oordeelt nu dat ze de verdachten niet kan straffen, omdat justitie in de tenlastelegging niet de mogelijkheid heeft opgenomen dat de eigenaar van het noodlijdende Shooting Westpoint via zijn partner met hen samenwerkte.

De rechtbank stelt vast dat uit het dossier ‘genoegzaam blijkt’ dat de twee verdachten de wapens hebben ‘weggenomen’. Ze werden ‘daarbij geholpen door Rosetta C., die over de sleutel van het bedrijf beschikte en de code van het alarm kende’.

Als inderdaad sprake is geweest van een opzetje van de eigenaar en zijn partner, hebben verdachten A. en De K. zich de berg wapens niet ‘wederrechtelijk toegeëigend’ zoals justitie stelde. Dan is sprake van verduistering, maar dat is de verdachten niet ten laste gelegd.

In de zaak tegen A. komt de rechtbank met nog een opmerkelijk oordeel. De enige wapens uit de partij die zijn teruggevonden, lagen bij hem in de tuin. Omdat justitie niet heeft laten vaststellen dat het hier echte vuurwapens betrof, kan de rechtbank niet formeel vaststellen om welke categorie wapens het hier gaat en krijgt A. hier geen straf voor. (…)’

Lees verder Het Parool.

Zie ook:

Undercover loste wapendiefstal op

Politie arresteert 3 personen voor wapenroof

Inbraak schietsportcentrum in Opsporing verzocht