Rechtbank schorst hechtenis Kobus Lorsé (UPDATE)

De Rotterdamse zigeuner Kobus Lorsé is door de rechtbank in Breda op vrije voeten gesteld. De officier van justitie had dinsdag dertig maande cel geëist voor wapenbezit.

Schoonzoon

De wapens werden gevonden omdat voormalig drugshandelaar Lorsé verdacht is van de moord op zijn schoonzoon John Wassink. In dat kader deed de rechter-commissaris dit voorjaar doorzoekingen. Deze zomer schoof het Openbaar Ministerie dna-bewijs dat was gebruikt tegen Lorsé in de moordzaak terzijde.

Het dna op de trekker van het moordwapen bleek toch niet van Lorsé te zijn. Lorsé is nog wel verdachte in die zaak maar niet meer gedagvaard. Lorre moest zich alleen verantwoorden voor de vuurwapens die bij hem en zijn dochter zijn gevonden. Hij heeft het wapenbezit bij hem thuis in Rotterdam erkend: in de slaapkamer een Smith & Wesson revolver en in de ketelkast een Sovereign 0.22 geweer (ook wel een “konijnenschieter” genoemd).

Uitspraak

Er zijn ook een aantal wapens gevonden die waren begraven in plastic containers op het terrein waar zijn dochter verbleef, in Rijsbergen. Dat ging onder meer om een Scorpion pistoolmitrailleur. Omdat de hele familie wist over de aanwezigheid van vele wapens en omdat Kobus Lorsé vaak in Rijsbergen bij zijn dochter verbleef schrijft de officier van justitie ook de Rijsbergen gevonden wapens aan hem toe. Vandaar de eis van dertig maanden.

Zes maanden

De hechtenis is nu geschorst tot aan de uitspraak van de rechtbank over twee weken. Lorsé’s advocaat Ed Manders verwacht dat zijn cliënt zal worden veroordeeld voor de twee handvuurwapens. Dat zou een celstraf van zes maanden kunnen betekenen. Maar deze straf zal de tijd in voorlopige hechtenis niet overtreffen. Manders: ‘Ze gaan hem natuurlijk niet voor de lol schorsen, twee weken voor de uitspraak’, aldus Manders.

Op een later datum zal het Openbaar Ministerie meer bekend maken over de vervolging van Lorsé’s dochter Petra voor betrokkenheid bij wapens- en drugsbezit en mogelijk ook van haar zoon die bij haar woonde in de woonwagen in Rijsbergen waar de wapens gevonden zijn.

OM: dna-bewijs Kobus Lorsé niet bruikbaar

Lorsé niet gedagvaard voor moord Wassink

OM ziet dna-bewijs in moordzaak Wassink (UPDATE)

Dochter Kobus Lorsé aangehouden