Rechtbank schorst hechtenis verdachte liquidatie Jalink (UPDATE2)

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdagavond laat de voorlopige hechtenis geschorst van Gideon G. (29), één van de verdachten van de moord op Vincent Jalink, op 27 mei 2016.

Heemskerk

De rechtbank vindt dat het bewijs dat er nu ligt niet voldoende is en dat het onderzoek bovendien al lang duurt. G. blijft overigens wel in de gevangenis omdat hij is veroordeeld tot zeven jaar cel voor het voorbereiden van een liquidatie in Heemskerk (met anderen).

Petje

Advocaat Hans Otto den Otter had donderdag voor de rechtbank betoogd dat het Openbaar Ministerie ‘kwalijk’ heeft gehandeld omdat het anderhalf jaar lang blijkt te hebben verzwegen dat een petje met dna-materiaal dat is gevonden nabij de plaats delict in Diemen al vernietigd was. Den Otter vond dat dit ook zijn weerslag op de voorlopige hechtenis moet krijgen.

Contra-expertise

Het petje vormt cruciaal bewijs tegen G.. Er zaten dna-sporen van hem, en ook schotresten, op. Den Otter had om contra-expertise gevraagd maar het petje blijkt in april 2017 te zijn vernietigd, zodat er nu geen nader onderzoek meer naar kan worden gedaan. Donderdag vroeg Den Otter de rechtbank de bevindingen over het petje uit te sluiten van het bewijs.

Bewaard

De officier van justitie staat op het standpunt dat het OM altijd transparant is geweest over het petje, terwijl volgens hem de dna-sporen zelf wel bewaard zijn en beschikbaar zijn voor onderzoek. De rechtbank wil over de kwestie pas bij het vonnis een uitspraak doen.

De officier pleitte fel tegen schorsen van het voorarrest, waar de rechtbank pas rond 22.00 over besloot.

Daders

Er waren op de plaats delict zeker twee daders. G. is de enige verdachte in de lopende rechtszaak. Het OM ziet Jerrelo G., Willy F. en Jason L. (alias Jayjay) ook als verdachten maar heeft hen niet gedagvaard voor de rechtbank. Zij zijn inmiddels afgestraft in andere (liquidatie)zaken.

De zaak tegen G. wordt tegen de zomer inhoudelijk behandeld.

Meer over de zaak:

‘Anonieme bedreigde getuige in liquidatiezaak’

Politie zag andere schutter bij liquidatie Jalink

Het gezelschap van rappers en zware criminelen