Rechtbank staakt Aquino-zaak voorlopig

De rechtbank te Hasselt heeft vrijdag de rechtszaak tegen leden van de Belgische familie Aquino en medeverdachten terugverwezen naar de Kamer van inbeschuldigingstelling (KI). Die moet gaan bepalen of de inzet van een criminele burgerinfiltrant was toegestaan of niet.

Onrechtmatig?

De KI is een afdeling van het Hof van Beroep in Antwerpen en zal onderzoeken of de politie onrechtmatig heeft opgetreden toen een Nederlandse crimineel contact maakte met leiders van de verdachtengroep en voorstelde met hen drugs te gaan importeren.

Tussenoplossing

Advocaat Inez Weski staat één van de hoofdverdachten bij. Ze is blij dat de zaak niet wordt voortgezet: ‘Uiteraard had ik liever gehad dat de rechtbank nu de moed al had om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren, maar dit is een soort tussenoplossing.’

Andere methoden

De rechtbank heeft de zaak in afwachting van die procedure bij het Hof van Beroep aangehouden. Het kan wel een jaar duren voordat de Kamer van inbeschuldigingstelling een standpunt heeft bepaald. Daarna kan de zaak eventueel weer verder gaan. De KI neemt de methode van de bugerinfiltrant onder de loep maar kijkt ook nog naar enkele andere onderzoeksmethoden.

Start

In het Belgische rechtssysteem moet een onderzoek voordat het naar de rechtbank gaat eerst worden doorgelicht door de KI. Een ander probleem dat de Kamer nu zal bekijken is of justitie de Kamer indertijd zelf wel juist heeft voorgelicht over de start van het onderzoek. Weski: ‘Ook de conclusies van de Kamer over andere aspecten dan de inzet van de burgerinfiltrant kunnen vergaande gevolgen voor de zaak hebben.’

Prestige

De Aquino-groep, een familie van Italiaanse afkomst uit Belgisch Limburg, waarvan enkele hoofdverdachten een Nederlands paspoort hebben, zouden duizenden kilo’s cocaïne hebben ingevoerd. Het onderzoek heeft vele jaren geduurd, was erg duur en gold als een prestige-zaak voor de Belgische justitie, die de Aquino-familie als een internationaal vooraanstaande groep drugscriminelen ziet.